Ostatné
Kvakový šalát ako zemiakový
- 1 ks kvaky
- 5 ks kyslých uhoriek
- 4 vajcia
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1/4 buľvy zeleru
- 1 téglik bieleho jogurtu 3% tuku
- šunka 95% mäsa (podľa chuti)
- sladidlo podľa chuti
- sterilovaný hrášok
- horčica
- voda
- korenie
- ocot (jablkový)
- soľ
Postup:
Kvaku, mrkvu a zeler ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo. V mise zmiešame uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku a cibuľu pokrájané na kocky. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a cibule a 1 lyžice horčice. Zálievku pridáme do šalátu. Šalát dochutíme horčicou, prípadne octom rozmiešaným v troche vody a prisladeným sladidlom.
Kvakové hranolky
- 1 kg kvaky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- korenie podľa chuti (napr. na grilovanie alebo drvenú rascu)
- olivový olej
- popr. soľ
Postup:
Kvaku ošúpeme a nakrájame na hranolky. Rozotrený cesnak premiešame s olejom. Hranolky dáme do misy a zmiešame s cesnakovým olejom a korením. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C tak 40 minút (je potreba vyskúšať, podľa toho, aké silné hranolky nakrájate), občas ich počas pečenia obrátime.
Šípkové pyré
- 1 kg šípok
- 1500 ml vody
- 4 lyžice medu
- 2 lyžice trstinového cukru
Postup:
šípky umyjeme a povaríme domäkka (cca 1 hodinu). Celé ich následne rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Možno pridať trochu vody, aby sa vám pyré lepšie pasírovalo. Do hmoty pridáme sladidlo (med, cukor, popr. čakankový sirup alebo stéviu) a varíme 1,5 - 2 hodiny, kým nevznikne hustejšia hmota. Neskôr dáme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Bez cukru je pyré dobré na použitie napríklad do omáčok.
grilované papriky
- grilované papriky
- paprika
- prosciutto
- Niva
- olivový olej
Postup:
Na naplnenie paprík použijeme plátok vašej obľúbenej šunky a syr. My použijeme plátok sušenej šunky prosciutto a kocku nivy, výborný je ale aj syr pecorino. Do plátku šunky zabalíme syr a naplníme ním pripravenú papriku. Takto naplnenú papriku pokvapkáme olivovým olejom a dáme na gril, alebo do rúry. Plnené papriky sú výbornou prílohou k mäsu, rybe, skrátka k čomukoľvek.
Ľahké slané muffiny
- 1 balenie baby špenátu
- 2-3 bielky
- soľ, korenie, chilli
- olivový olej
- paradajka, šampiňóny, rukola, paprika ...
Postup:
Formu na muffiny vymastíme olivovým olejom. Do formičiek dáme lístky špenátu a vybranú zeleninu pokrájanú na malé kúsky. Rozmiešame bielky s korením a polejeme nimi zeleninu. Pečieme na 180 °C asi 15-20 minút. Môžeme ozdobiť strúhaným syrom.
Šťava z čiernej bazy
- 300 g zrelých guličiek čiernej bazy
- 400 g trstinového cukru
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej
- 50 g nastrúhaného koreňa zázvoru
- 1 l vody
- 1 ks hviezdičky badiánu
- šťava z 1 ks citróna
Postup:
Guličky bazy prepláchnite studenou tečúcou vodou, odkvapkané dajte do hrnca a zalejte vodou, varte na miernom zdroji tepla 30 minút. Rozvarené bobuľky aj s výluhom prepasírujte cez sito spolu s nastrúhaným zázvorovým koreňom. Pridajte šťavu z jedného citróna, trstinový cukor, kyselinu citrónovú a okoreňte jednou hviezdičkou rozdrveného badiánu. Všetko opäť priveďte k varu a varte 8-10 minút. Plňte do vyvarených fľaštičiek, dobre uzavrite. Sirup môžete riediť podľa chuti vodou alebo minerálkou.
Stiahnuť receptCarpaccio z červenej repy
- 4 veľké repy
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- olej
- balzamikový ocot - pomaranč
- cibuľa
- syr
- ocot
- syr Cottage
- olivový olej - citrónový
- šťava z polovice limetky
- 1 lyžica medu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Repu umyjeme, pokladieme na plátky nakrájaným cesnakom a pokvapkáme olejom, octom, okoreníme a osolíme. Zabalíme do alobalu a pečieme 60 minút pri 200 °C na horúcovzdušný ohrev. Cibuľu orestujeme a pokvapkáme balzamikovým octom. Repu po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na tenké plátky. Posypeme cibuľou a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme syrom Cottage.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 117 kcal
- Bielkoviny: 23 %
- Sacharidy: 57 %
- Tuky: 20 %
Pórové rolky
- pór
- 2 plátky šunky
- plátok syra do 20 % tuku
- soľ
Postup:
Pórik dobre umyte a rozkrojte na dva až tri kusy. Tie varte 30 minút v slanej vode. Vytlačte všetku nadbytočnú tekutinu alebo osušte utierkou. Každú časť zabaľte do plátku šunky. Na pórik položte plátok syra, prípadne pridajte aj lyžičku olivového oleja a v rúre gratinujte.
Výživové hodnoty na 1 porci: 188 kcal
- Bielkoviny: 44 %
- Sacharidy: 46 %
- Tuky: 10 %
Rýchle zeleninové pšeno
- 200 g pšena
- 750 ml vody
- 500 g mrazenej zeleninovej zmesi
- väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- sójová omáčka
- sekaný petržlen
Postup:
Pšeno uvarte podľa základného receptu. Na oleji opražte nakrájanú cibuľku, pridajte zeleninovú zmes a chvíľu povarte. Pridajte vychladnuté pšeno, dobre premiešajte, ochuťte cesnakom, sójovou omáčkou a sekaným petržlenom.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 267 kcal
- Bielkoviny: 22 %
- Sacharidy: 73 %
- Tuky: 5 %
Šmakoun na nedeľu
- Šmakoun
- cibuľka
- pór
- šampiňóny
- olej
- sójová omáčka
- rasca
- bazalka
- soľ
Postup:
Cibuľku, jemne nakrájaný pór a nakrájané šampiňóny opražte na malom množstve tuku a poduste v malom množstve vody. Ochuťte rascou, sójovou omáčkou, bazalkou a soľou. K tomuto základu pridajte na rezance nakrájaného Šmakouna a krátko poduste. Zmes môžete zahustiť troškou škrobu. Je možné podávať s ryžou alebo zemiakmi.
Tip: Zmes so Šmakounom môžeme tiež nechať vychladnúť a potom zmiešať s jemne nakrájanou zeleninou, napr. hráškom, kukuricou, mrkvou, čínskou kapustou, a dochutiť olivovým olejom či dresingom. Získate tým osviežujúci šalát.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 280 kcal
- Bielkoviny: 29 %
- Sacharidy: 18,5 %
- Tuky: 10 %