Ostatné

Kvakový šalát ako zemiakový

Kvakový šalát ako zemiakový

  • 1 ks kvaky
  • 5 ks kyslých uhoriek
  • 4 vajcia
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1/4 buľvy zeleru
  • 1 téglik bieleho jogurtu 3% tuku
  • šunka 95% mäsa (podľa chuti)
  • sladidlo podľa chuti
  • sterilovaný hrášok
  • horčica
  • voda
  • korenie
  • ocot (jablkový)
  • soľ

Postup:

Kvaku, mrkvu a zeler ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo. V mise zmiešame uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku a cibuľu pokrájané na kocky. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a cibule a 1 lyžice horčice. Zálievku pridáme do šalátu. Šalát dochutíme horčicou, prípadne octom rozmiešaným v troche vody a prisladeným sladidlom.

Recept si tiež môžete prehrať na Youtube kanáli Naturhouse.

Kvakové hranolky

Kvakové hranolky

  • 1 kg kvaky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • korenie podľa chuti (napr. na grilovanie alebo drvenú rascu)
  • olivový olej
  • popr. soľ

Postup:

Kvaku ošúpeme a nakrájame na hranolky. Rozotrený cesnak premiešame s olejom. Hranolky dáme do misy a zmiešame s cesnakovým olejom a korením. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie, vo vyhriatej rúre na 180 °C tak 40 minút (je potreba vyskúšať, podľa toho, aké silné hranolky nakrájate), občas ich počas pečenia obrátime.

Šípkové pyré

Šípkové pyré

  • 1 kg šípok
  • 1500 ml vody
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice trstinového cukru

Postup:

šípky umyjeme a povaríme domäkka (cca 1 hodinu). Celé ich následne rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Možno pridať trochu vody, aby sa vám pyré lepšie pasírovalo. Do hmoty pridáme sladidlo (med, cukor, popr. čakankový sirup alebo stéviu) a varíme 1,5 - 2 hodiny, kým nevznikne hustejšia hmota. Neskôr dáme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Bez cukru je pyré dobré na použitie napríklad do omáčok.
šípkové pyré

Stiahnuť recept
grilované papriky

grilované papriky

  • grilované papriky
  • paprika
  • prosciutto
  • Niva
  • olivový olej

Postup:

Na naplnenie paprík použijeme plátok vašej obľúbenej šunky a syr. My použijeme plátok sušenej šunky prosciutto a kocku nivy, výborný je ale aj syr pecorino. Do plátku šunky zabalíme syr a naplníme ním pripravenú papriku. Takto naplnenú papriku pokvapkáme olivovým olejom a dáme na gril, alebo do rúry. Plnené papriky sú výbornou prílohou k mäsu, rybe, skrátka k čomukoľvek.

Ľahké slané muffiny

Ľahké slané muffiny

  • 1 balenie baby špenátu
  • 2-3 bielky
  • soľ, korenie, chilli
  • olivový olej
  • paradajka, šampiňóny, rukola, paprika ...

Postup:

Formu na muffiny vymastíme olivovým olejom. Do formičiek dáme lístky špenátu a vybranú zeleninu pokrájanú na malé kúsky. Rozmiešame bielky s korením a polejeme nimi zeleninu. Pečieme na 180 °C asi 15-20 minút. Môžeme ozdobiť strúhaným syrom.

Šťava z čiernej bazy

Šťava z čiernej bazy

  • 300 g zrelých guličiek čiernej bazy
  • 400 g trstinového cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 50 g nastrúhaného koreňa zázvoru
  • 1 l vody
  • 1 ks hviezdičky badiánu
  • šťava z 1 ks citróna

Postup:

Guličky bazy prepláchnite studenou tečúcou vodou, odkvapkané dajte do hrnca a zalejte vodou, varte na miernom zdroji tepla 30 minút. Rozvarené bobuľky aj s výluhom prepasírujte cez sito spolu s nastrúhaným zázvorovým koreňom. Pridajte šťavu z jedného citróna, trstinový cukor, kyselinu citrónovú a okoreňte jednou hviezdičkou rozdrveného badiánu. Všetko opäť priveďte k varu a varte 8-10 minút. Plňte do vyvarených fľaštičiek, dobre uzavrite. Sirup môžete riediť podľa chuti vodou alebo minerálkou.

Stiahnuť recept
Carpaccio z červenej repy

Carpaccio z červenej repy

  • 4 veľké repy
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej
  • balzamikový ocot - pomaranč
  • cibuľa
  • syr
  • ocot
  • syr Cottage
  • olivový olej - citrónový
  • šťava z polovice limetky
  • 1 lyžica medu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Repu umyjeme, pokladieme na plátky nakrájaným cesnakom a pokvapkáme olejom, octom, okoreníme a osolíme. Zabalíme do alobalu a pečieme 60 minút pri 200 °C na horúcovzdušný ohrev. Cibuľu orestujeme a pokvapkáme balzamikovým octom. Repu po upečení necháme vychladnúť a nakrájame na tenké plátky. Posypeme cibuľou a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme syrom Cottage. 

Výživové hodnoty na 1 porciu: 117 kcal

  • Bielkoviny: 23 % 
  • Sacharidy: 57 %
  • Tuky: 20 %
Stiahnuť recept
Pórové rolky

Pórové rolky

  • pór
  • 2 plátky šunky
  • plátok syra do 20 % tuku
  • soľ

Postup:

Pórik dobre umyte a rozkrojte na dva až tri kusy. Tie varte 30 minút v slanej vode. Vytlačte všetku nadbytočnú tekutinu alebo osušte utierkou. Každú časť zabaľte do plátku šunky. Na pórik položte plátok syra, prípadne pridajte aj lyžičku olivového oleja a v rúre gratinujte.

Výživové hodnoty na 1 porci: 188 kcal

  • Bielkoviny: 44 %
  • Sacharidy: 46 %
  • Tuky: 10 %
Stiahnuť recept
Rýchle zeleninové pšeno

Rýchle zeleninové pšeno

  • 200 g pšena
  • 750 ml vody
  • 500 g mrazenej zeleninovej zmesi
  • väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sójová omáčka
  • sekaný petržlen

Postup:

Pšeno uvarte podľa základného receptu. Na oleji opražte nakrájanú cibuľku, pridajte zeleninovú zmes a chvíľu povarte. Pridajte vychladnuté pšeno, dobre premiešajte, ochuťte cesnakom, sójovou omáčkou a sekaným petržlenom.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 267 kcal

  • Bielkoviny: 22 %
  • Sacharidy: 73 %
  • Tuky: 5 %
Stiahnuť recept
Šmakoun na nedeľu

Šmakoun na nedeľu

  • Šmakoun
  • cibuľka
  • pór
  • šampiňóny
  • olej
  • sójová omáčka
  • rasca
  • bazalka
  • soľ

Postup:

Cibuľku, jemne nakrájaný pór a nakrájané šampiňóny opražte na malom množstve tuku a poduste v malom množstve vody. Ochuťte rascou, sójovou omáčkou, bazalkou a soľou. K tomuto základu pridajte na rezance nakrájaného Šmakouna a krátko poduste. Zmes môžete zahustiť troškou škrobu. Je možné podávať s ryžou alebo zemiakmi.

Tip: Zmes so Šmakounom môžeme tiež nechať vychladnúť a potom zmiešať s jemne nakrájanou zeleninou, napr. hráškom, kukuricou, mrkvou, čínskou kapustou, a dochutiť olivovým olejom či dresingom. Získate tým osviežujúci šalát.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu: 280 kcal

  • Bielkoviny: 29 %
  • Sacharidy: 18,5 %
  • Tuky: 10 %
Stiahnuť recept