Zdravé a chutné recepty

Na nasledujúcich stránkach Vám prinášame tipy pre diétne, ale napriek tomu chutné a zdravé recepty. Recepty si môžete pripraviť z bežne dostupných surovín a ich príprava Vám zaberie maximálne niekoľko desiatok minút. Inšpirovať sa môžete diétnymi raňajkami, polievkami, hlavnými chodmi, šalátmi i dezertmi.

Najobľúbenejšie recepty

Melónové gazpacho

Melónové gazpacho

  • 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok
  • 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa
  • 2 pokrájané uhorky
  • 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok
  • 3 pokrájané paradajky
  • 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika
  • 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
  • štipka kajenského korenia
  • 2 lyžičky kvalitnej soli
  • 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenovej vňate
  • šťava z jednej limetky
  • 2 jarné cibuľky

Postup:

Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku, paradajky a mixujte až do dosiahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie, soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte štipkou morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.
meloun gazpacho

Cícerové fašírky falafel

Cícerové fašírky falafel

  • 400 g konzerva cíceru (zliata)
  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajce
  • 2 lyžice hladkej celozrnnej múky
  • hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
  • lyžička mletej rímskej rasce
  • lyžička mletého koriandra
  • pol lyžičky mletého chilli
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cícer zlejte, osušte a rozpučte. Zmiešajte s nasekanou cibuľou, rozdrveným cesnakom, vajcom, múkou, nasekaným petržlenom a korením. Dochuťte rascou a soľou. Cesto nechajte odležať v chladničke, z hmoty potom rukami tvarujte fašírky. Na panvici zahrejte olej a opekajte 3 minúty z každej strany do zlatista. Podávajte s pitou a listovým šalátom.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu: 189 kcal

  • Bielkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 84 %
  • Tuky: 6 %
Stiahnuť recept
Pohánková nátierka

Pohánková nátierka

  • 100 g pohánky
  • 250 g tvarohu
  • cesnak
  • petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Uvarenú pohánku nechajte vychladnúť, potom vmiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a trocha čierneho korenia. Natierajte na teplé toasty a prípadne ozdobte petržlenom.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 133 kcal

  • Bielkoviny: 52 %
  • Sacharidy: 45%
  • Tuky: 3 %
Stiahnuť recept