Zdravé a chutné recepty
Na nasledujúcich stránkach Vám prinášame tipy pre diétne, ale napriek tomu chutné a zdravé recepty. Recepty si môžete pripraviť z bežne dostupných surovín a ich príprava Vám zaberie maximálne niekoľko desiatok minút. Inšpirovať sa môžete diétnymi raňajkami, polievkami, hlavnými chodmi, šalátmi i dezertmi.
Najobľúbenejšie recepty
Šípkovo-jablkový koláč
- Suroviny na cesto:
- 100 g lieskových orechov
- 50 g vlašských orechov
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g FIBROKI sušienok
- 1 lyžica arašidového masla
- 50 ml kokosového mlieka
- Suroviny na náplň:
- 2 vaničky tvarohu
- 2 vajcia
- 4 lyžice trstinového cukru (alebo iné sladidlo - trebárs čakankový sirup podľa chuti)
- 3 lyžice šípkového pyré
- 2 jablká
Postup:
ingrediencie na cesto rozmixujte a zmiešajte v lepivú hmotu. Tú potom natlačte na spodok tortovej formy vymastenej kokosovým olejom a dajte na 10 minút upiecť do predhriatej rúry na 180 °C. Medzitým zmiešajte ingrediencie na náplň a nakrájajte jablká na plátky. Upečené cesto potrite ďalšími 3 lyžicami šípkového pyré, poukladajte naň 1/2 plátkov jabĺk, polejte tvarohovou plnkou a poukladajte druhou polovicou jabĺk. Pečte na 160 ºC asi hodinu až hodinu a pol, podľa rúry. Nechajte vychladnúť.
Melónové gazpacho
- 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok
- 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa
- 2 pokrájané uhorky
- 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok
- 3 pokrájané paradajky
- 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika
- 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
- štipka kajenského korenia
- 2 lyžičky kvalitnej soli
- 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenovej vňate
- šťava z jednej limetky
- 2 jarné cibuľky
Postup:
Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku, paradajky a mixujte až do dosiahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie, soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte štipkou morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.
Cícerové fašírky falafel
- 400 g konzerva cíceru (zliata)
- červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- vajce
- 2 lyžice hladkej celozrnnej múky
- hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
- lyžička mletej rímskej rasce
- lyžička mletého koriandra
- pol lyžičky mletého chilli
- 2 lyžice oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Cícer zlejte, osušte a rozpučte. Zmiešajte s nasekanou cibuľou, rozdrveným cesnakom, vajcom, múkou, nasekaným petržlenom a korením. Dochuťte rascou a soľou. Cesto nechajte odležať v chladničke, z hmoty potom rukami tvarujte fašírky. Na panvici zahrejte olej a opekajte 3 minúty z každej strany do zlatista. Podávajte s pitou a listovým šalátom.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 189 kcal
- Bielkoviny: 10 %
- Sacharidy: 84 %
- Tuky: 6 %
Pohánková nátierka
- 100 g pohánky
- 250 g tvarohu
- cesnak
- petržlenová vňať
- soľ a čierne korenie
Postup:
Uvarenú pohánku nechajte vychladnúť, potom vmiešajte tvaroh, prelisovaný cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a trocha čierneho korenia. Natierajte na teplé toasty a prípadne ozdobte petržlenom.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 133 kcal
- Bielkoviny: 52 %
- Sacharidy: 45%
- Tuky: 3 %