Diétne obedy a večere

Segedínsky guláš z morčacích či kuracích pŕs

Segedínsky guláš z morčacích či kuracích pŕs

  • 150 g kuracích, morčacích pŕs
  • 250 g kyslej kapusty
  • 1 jogurt do 3% tuku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica hrašky
  • 1/2 polievkovej lyžice sladkej mletej papriky
  • trochu oleja (repkový, slnečnicový)
  • soľ, korenie, rasca
  • 0,5 l vývaru alebo vody

Postup:

V kastróli si rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Nechajte ju speniť, pridajte papriku a vhoďte na kocky nakrájané mäso. Spoločne premiešajte a krátko orestujte. Základ na segedínsky guláš zalejte vývarom či vodou a okoreňte. Kapustu vyklopte do sitka a trochu prepláchnite pod tečúcou vodou. Kapustu nechajte odkvapkať, a ak chcete, tak ju prekrájajte, aby nebola tak dlhá. Potom ju pridajte do kastróla s mäsom a nechajte asi 25 minút povariť (do zmäknutia mäsa). Zhruba 15 minút pred koncom varenia zahustite hraškou, ktorú vopred rozšľahajte v hrnčeku s vodou. Na záver do segedínskeho guláša prelisujte cesnak, pridajte jogurt a nechajte už len 5 minút ľahko prebublať. A segedínsky guláš je hotový. Môžete podávať so zemiakmi varenými v šupke.

Bibimbap

Bibimbap

  • 200 g brav. panenky
  • 200 g krátkozrnnej hnedej alebo hnedej sushi ryže
  • 1 ks mrkvy
  • 2 ks cibule
  • 1 ks jarná cibuľka
  • 3 lyžice repkového oleja
  • ¼ lyžičky sezamového oleja
  • ¼ lyžičky sójovej omáčky
  • ¼ lyžičky javorového sirupu
  • 80 g hlivy ustricovej alebo huby šitake
  • 80 g mungo klíčkov
  • 100 g špenátu
  • 2 ks vajec
  • soľ, korenie, sezamové semienka
  • Omáčka: 2 lyžice pasty kočchudžang
  • 2 lyžice sezamového oleja
  • 2 lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

Kolčchudžang pastu zmiešajte so sezamovým olejom, sójovou omáčkou a javorovým sirupom dohladka. Cesnak utrite a vylisujte najemno a vmiešajte do omáčky. Mäso nakrájajte na 2 cm kúsky a prelejte cez neho polovicu omáčky. Premiešajte, zakryte fóliou a uložte na hodinu do chladničky.

Ryžu prepláchnite vodou a uvarte ju podľa návodu na obale domäkka. Udržujte ju teplú, schovajte ju napríklad do rúry, predhriatej na 50 °C.

Mrkvu nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké prúžky, cibuľu aj jarnú cibuľku nakrájajte nadrobno.

V panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte mrkvu domäkka. Pridajte sezamový olej, sójovú omáčku, agávový sirup a varte cca 1 min. Presuňte na tanier a vo voľnej panvici opečte huby, mungo klíčky, cibuľu a špenát. Zhruba za 2 min. zeleninu osoľte, okoreňte a odstavte.

V inej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte na nej marinované mäso aj s marinádou, dokiaľ nebude úplne prepečené. Trvá to 5-8 min. a marináda sa počas tejto chvíle zredukuje.

Do misiek rozdeľte horúcu ryžu, zeleninu a mäso. Doprostred dajte vyprážané vajcia (volské oko) a jedlo posypte nasekanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. Podávajte so zvyšnou kočchudžangovou omáčkou.

Kočchudžangová omáčka - kúpime v ázijských obchodoch, napr. (Shin Food).

Bibimbap

Stiahnuť recept
Kuracie prsia s gaštanmi a hubami shiittake

Kuracie prsia s gaštanmi a hubami shiittake

  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky údenej sladkej papriky
  • 70 g varených roztlačených gaštanov
  • 30 ml bieleho jogurtu
  • soľ
  • 60 g húb shiitake
  • 1 lyžička ghí, olivový olej

Postup:

Z údenej papriky, soli a šťavy z citróna vytvorte marinádu a vložte do nej aspoň na 30 minút plátky kuracieho mäsa. Potom ich orestujte do zlatista na olivovom oleji tak, aby bolo hotové. Mäso vyberte a do panvice pridajte ghí a premiešajte. Potom pridajte huby a krátko orestujte. Varené gaštany zľahka osoľte a rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte do nich jogurt a premixujte znovu do hladkej hmoty. Podávajte mäso na gaštanovom pyré s hubami.

Cuketový nákyp

Cuketový nákyp

  • 1 stredná cuketa
  • 1 zväzok reďkoviek
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 3-4 vajcia
  • 100 g uvarenej quinoy
  • 60 g strúhanej mozzarelly light
  • soľ
  • čierne korenie
  • kari
  • sušená paprika (aj iné korenie podľa chuti)

Postup:

cuketu, reďkovky, cibuľu a cesnak nastrúhame najemno, trošku posolíme a necháme "vypotiť". Medzitým si zmiešame ostatné ingrediencie. Po chvíli zo zeleniny vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme do pripravenej zmesi a poriadne premiešame. Rúru necháme predhriať na 180 °C. Formu vymastíme olivovým olejom, pridáme nákyp a pečieme približne 40 minút (podľa toho, akú vysokú vrstvu nákypu máte).

cuketovy nakyp

Stiahnuť recept
Grilovaný/pečený pstruh a rukolový šalát

Grilovaný/pečený pstruh a rukolový šalát

  • 2 filety pstruh
  • rozmarín
  • rukola
  • cherry paradajky
  • olivový olej
  • citrón
  • soľ
  • korenie

Postup:

Príprava - Do misky dáme olivový olej, vetvičky rozmarínu, soľ, korenie. Filety umyjeme, vysušíme papierovou utierkou a potrieme pripravenou zmesou. Pripravíme si pekáčik vyložený papierom na pečenie, vložíme filety a pečieme v predhriatej rúre cca 20 min na 180 stupňov C. Taktiež môžeme pripraviť na grile.

Rukolový šalát príprava - Rukolu a cherry paradajky umyjeme, cherry paradajky pokrájame na polovice. Vložíme do šalátovej misy, pokvapkáme olivovým olejom a citrónom, jemne osolíme a okoreníme.

Šalát podávame s pečeným/grilovaným pstruhom.

Grilované cuketové rolky

Grilované cuketové rolky

  • 2 menšie cukety
  • 10 plátkov chudej kuracej alebo morčacej šunky s 90 % obsahom mäsa
  • strúčik cesnaku
  • 100 g syra cottage
  • hrsť sušených paradajok
  • bazalku
  • soľ
  • korenie
  • lyžicu olivového oleja

Postup:

cuketu pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky, osoľte a nechajte odpočívať asi 15 minút, aby cuketa "vypotila" všetku tekutinu. Potom na kvapke olivového oleja osmažte plátky cesnaku a sušené paradajky. Pridajte syr a podľa chuti dosoľte a okoreňte. Pridajte natrhanú bazalku a náplň máte hotovú. Plátky cukety poklaďte plátkami šunky a pripravenou zmesou, zrolujte a vytvarujte malé závitky, prepichnite ich špáradlom a grilujte na panvici alebo v rúre 5 až 10 minút.

Stiahnuť recept
Bulgur s cesnakom a čerstvými listami špenátu

Bulgur s cesnakom a čerstvými listami špenátu

  • 150 g bulguru
  • 150 g zmesi zeleniny (tekvica, mrkva, hrach, kukurica - možno pridať akúkoľvek zeleninu podľa chuti alebo sezóny)
  • 10 g čerstvého špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica sezamových semienok na posypanie
  • 1 lyžička korenia zmes byliniek
  • soľ podľa chuti

Postup:

Do hrnca vsypeme niekoľkokrát prepraný bulgur, pridáme štipku soli a lyžicu olivového oleja. Zalejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. Varíme v pomere 1 diel bulguru na 2 diely vody. Po 5 minútach pridáme zmes byliniek so zeleninou a po ďalších 5 minútach pridáme špenátové listy. Bulgur by mal všetku vodu vstrebať takmer po 15 minútach. V tejto chvíli vypneme varič, premiešame s prelisovaným cesnakom a necháme pod pokrievkou dôjsť.

Stiahnuť recept
Kuracie prsia na zázvore a koreňovej zelenine (2 porcie)

Kuracie prsia na zázvore a koreňovej zelenine (2 porcie)

  • 300 g kuracích pŕs
  • 500 g kořeňovej zeleniny
  • 50 g zázvoru
  • sol'
  • korenie

Postup:

Do zapekacej misy nakrájajte na kocky alebo hranolky koreňovú zeleninu, nastrúhajte čerstvý zázvor a položte kuracie prsia. Podlejte troškou vody. Pekáčik pretiahnite alobalom a dajte zapekat' do rúry na cca 35 min a 160 stupňov. Potom odkryte alobal a pečte do zlatista na 80 - 190 stupňov.

Stiahnuť recept
Cviklové burgre s vlašskými orechmi

Cviklové burgre s vlašskými orechmi

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 500 g predvarenej cvikle
  • 2 vajcia
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička soli a korenia
  • petržlen alebo oregano, bazalka
  • 1 lyžička koriandra

Postup:

Cviklu nastrúhame najemno. Zmiešame s ďalšími ingredienciami. Vytvarujeme menšie placky a pečieme v rúre na pečiacom papieri na 160 ° C asi 45-50 minút.

Cuketové lasagne

Cuketové lasagne

  • Suroviny na bešamel:
  • 1 ricotta alebo cottage
  • 1 vajce
  • hrsť parmezánu
  • korenie
  • 2 mozzarelly light
  • Suroviny na omáčku:
  • 3 veľké cukety (možno nakombinovať s baklažánom)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g zrelých paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • repkový olej
  • bylinky: oregano, bazalka, bobkový list
  • chilli,soľ a korenie

Postup:

Postup: umyté cukety nakrájajte na plátky, osoľte a nechajte vypotiť. Rozložte na papieri na pečenie na plechu, posypte oreganom a dajte piecť do rúry na cca 20 min. Orestujte cibuľu, cesnak a chilli, pridajte mäso a krátko poduste. Pridajte paradajky, bylinky, soľ, korenie a za občasného miešania varte asi 30 minút. Vrstvite do zapekacej misy. Začnite omáčkou, potom plátkami cukety, mozzarelly a bešamelu pripraveného zmiešaním ricotty s vajíčkom, parmezánom a korením. Vrstvy opakujte. Pečte v rúre na 200 ° cca 30-40 minút.

Stiahnuť recept
Cícerové fašírky falafel

Cícerové fašírky falafel

  • 400 g konzerva cíceru (zliata)
  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajce
  • 2 lyžice hladkej celozrnnej múky
  • hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
  • lyžička mletej rímskej rasce
  • lyžička mletého koriandra
  • pol lyžičky mletého chilli
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cícer zlejte, osušte a rozpučte. Zmiešajte s nasekanou cibuľou, rozdrveným cesnakom, vajcom, múkou, nasekaným petržlenom a korením. Dochuťte rascou a soľou. Cesto nechajte odležať v chladničke, z hmoty potom rukami tvarujte fašírky. Na panvici zahrejte olej a opekajte 3 minúty z každej strany do zlatista. Podávajte s pitou a listovým šalátom.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu: 189 kcal

  • Bielkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 84 %
  • Tuky: 6 %
Stiahnuť recept
Pečienka na cibuľke / alebo iný druh mäsa - teľacie, kuracie, hovädzie

Pečienka na cibuľke / alebo iný druh mäsa - teľacie, kuracie, hovädzie

  • 500 g kuracích pečienok
  • 250 g krájaných šampiňónov
  • 1/2 kg cibule
  • 4 - 5 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1/2 čajovej lyžičky čubrice
  • 2 paradajkovej pretlaky
  • 1/2 sáčku mrazenej zeleniny na polievku

Postup:

Do pekáča vložte 2 - 3 lyžice oleja, nakrájanú cibuľku a všetko ostatné a pridajte 300 ml vody. Všetko rozmiešajte a pečte v rúre 30 minút pri 250 °C.

Stiahnuť recept
Plnené paradajky

Plnené paradajky

  • 12 paradajok
  • čajový pohár ryže
  • 2 cibule, petržlen
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 - 3 polievkové lyžice slnečnicového alebo olivového oleja

Postup:

U paradajok odkrojte vršok a vydlabte z nich vnútro. Vydlabanú hmotu odkladajte zvlášť, ešte ju totiž použijete. Pekáč vymažte olejom a položte na neho vydlabané paradajky bez vrškov, pekáč zatiaľ nechajte bokom. Na panvici alebo v hrnci s 2 polievkovými lyžicami oleja krátko osmažte nakrájanú cibuľu. Prilejte 100 - 150 ml vody a pridajte nakrájaný vnútrajšok z paradajok. Duste, až sa vyparí voda a pridajte surovú ryžu a 250 ml vody. Pridajte korenie a krátko varte do kašovitej hmoty. Ryža by sa nemala uvariť. Touto hmotou naplňte paradajky a zaklopte odrezanými vršky. Asi do polovice výšky paradajok prilejte do pekáča vodu a vložte do rozpálenej rúry pri 250 °C na pol hodiny. Paradajky by nemali začať černieť na vrchoch.

Stiahnuť recept
Šošovica ako guláš

Šošovica ako guláš

  • 2 cibule
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 polievkové lyžice čubrice
  • 1/2 čajovej lyžičky guzum (to čo vonia ako mäta)
  • korenie
  • soľ
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • slnečnicový alebo olivový olej
  • šošovica

Postup:

Poduste nakrájanú cibuľku, pridajte najemno nakrájaný cesnak, 250 g šošovice a všetko korenie. Prilejte 1liter vody a nechajte variť, až sa voda vyvarí do hustoty guláša.

Stiahnuť recept
Celozrnné špagety so špargľou

Celozrnné špagety so špargľou

  • 400 g celozrnných špagiet
  • 8 špargľa
  • 1 chilli paprička
  • 10 lístkov bazalky
  • 8 cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špagety uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým si orestujte nakrájaný cesnak a čili papričku. Pridajte bazalku, nakrájané cherry paradajky a všetko orestujte. Potom všetko podlejte vodou. Uvarené cestoviny vložte do omáčky, pridajte sparenú špargľa nakrájanú na plátky. Na záver dochuťte.

Stiahnuť recept
Krevetové ražniči s pomarančom

Krevetové ražniči s pomarančom

  • 16 nelúpaných väčších kreviet
  • 1 väčší pomaranč
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup:

Polovičku pomaranča nakrájame na menšie časti, druhú polovičku vytlačíme do taniera. Do taniera pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať, olej, ocot a všetko dôkladne premiešame. Do pripravenej marinády vložíme umyté krevety a necháme vychladnúť približne na 1 hodinu na chladnom mieste. Marinované krevety napicháme s kúskami pomaranča na špajle a cca. 3 minúty z každej strany grilujeme na grilovacej panvici.

Stiahnuť recept
Kuku Paka – africké kuracie karí

Kuku Paka – africké kuracie karí

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice čerstvého zázvoru
  • chilli paprička (podľa chuti)
  • olivový olej
  • 1 lyžica karí
  • 2 lyžice rímskej rasce
  • 400 g paradajok
  • 1 kg kuracích pŕs
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 zväzok čerstvého koriandra
  • soľ, korenie

Postup:

Cibuľu, cesnak a zázvor olúpte, pokrájajte a s chilli papričkou rozmixujte v mixéri na hladkú pastu. Podľa potreby prilejte trochu vody. V panvici rozpáľte olej, pridajte cibuľovú zmes, korenie a opekajte zhruba 5 minút. Prisypte pokrájané paradajky a po 3 minútach pridajte mäso. Sprudka opražte, prilejte kokosové mlieko, osoľte a okoreňte, stlmte plameň na minimum a zakryté varte domäkka zhruba 30 až 50 minút. Podľa potreby môžete ešte podliať vodou. Vypnite oheň, vsypte lístky koriandra, dochuťte soľou, korením a podávajte.

Rybacie ražniči

Rybacie ražniči

  • 4 steaky z morskej ryby
  • 2 limetky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
  • 1 oranžová paprika
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Rybu nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do misy. Marinádu pripravíme zo šťavy z jednej limetky a olivového oleja, pridáme nasekaný kôpor. Potom zmiešame s rybími kúsky a necháme 30 minút odležať. Očistenú papriku nakrájame na rovnako veľké kúsky ako je ryba a druhú limetku na tenké plátky. Kúsky marinovanej ryby, limetky a papriky striedavo napichujeme na špízové ihly. Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 10 minút.

Stiahnuť recept
Kurča pečené na ananásu

Kurča pečené na ananásu

  • 1 kurča
  • 2/3 hrnčeku vody
  • 500 g ananásu
  • 2 lyžičky grilovacieho korenia
  • 2 lyžičky himalájskej soli
  • štipka muškátového orieška

Postup:

Kurča dôkladne umyte, okoreňte, vložte do zapekacej misky, podlejte vodou. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C s vekom. Kurča počas pečenia priebežne polievajte. Približne po jednej hodine veko zložte, položte dnom na drevené doštičku a vložte do neho ananás. Kurča preložte do veka a zapečte na 30 - 45 minút. Podávajte s ryžou.

Stiahnuť recept