Diétne obedy a večere
Segedínsky guláš z morčacích či kuracích pŕs
- 150 g kuracích, morčacích pŕs
- 250 g kyslej kapusty
- 1 jogurt do 3% tuku
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica hrašky
- 1/2 polievkovej lyžice sladkej mletej papriky
- trochu oleja (repkový, slnečnicový)
- soľ, korenie, rasca
- 0,5 l vývaru alebo vody
Postup:
V kastróli si rozohrejte olej a pridajte cibuľu. Nechajte ju speniť, pridajte papriku a vhoďte na kocky nakrájané mäso. Spoločne premiešajte a krátko orestujte. Základ na segedínsky guláš zalejte vývarom či vodou a okoreňte. Kapustu vyklopte do sitka a trochu prepláchnite pod tečúcou vodou. Kapustu nechajte odkvapkať, a ak chcete, tak ju prekrájajte, aby nebola tak dlhá. Potom ju pridajte do kastróla s mäsom a nechajte asi 25 minút povariť (do zmäknutia mäsa). Zhruba 15 minút pred koncom varenia zahustite hraškou, ktorú vopred rozšľahajte v hrnčeku s vodou. Na záver do segedínskeho guláša prelisujte cesnak, pridajte jogurt a nechajte už len 5 minút ľahko prebublať. A segedínsky guláš je hotový. Môžete podávať so zemiakmi varenými v šupke.
Bibimbap
- 200 g brav. panenky
- 200 g krátkozrnnej hnedej alebo hnedej sushi ryže
- 1 ks mrkvy
- 2 ks cibule
- 1 ks jarná cibuľka
- 3 lyžice repkového oleja
- ¼ lyžičky sezamového oleja
- ¼ lyžičky sójovej omáčky
- ¼ lyžičky javorového sirupu
- 80 g hlivy ustricovej alebo huby šitake
- 80 g mungo klíčkov
- 100 g špenátu
- 2 ks vajec
- soľ, korenie, sezamové semienka
- Omáčka: 2 lyžice pasty kočchudžang
- 2 lyžice sezamového oleja
- 2 lyžice tmavej sójovej omáčky
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
Kolčchudžang pastu zmiešajte so sezamovým olejom, sójovou omáčkou a javorovým sirupom dohladka. Cesnak utrite a vylisujte najemno a vmiešajte do omáčky. Mäso nakrájajte na 2 cm kúsky a prelejte cez neho polovicu omáčky. Premiešajte, zakryte fóliou a uložte na hodinu do chladničky.
Ryžu prepláchnite vodou a uvarte ju podľa návodu na obale domäkka. Udržujte ju teplú, schovajte ju napríklad do rúry, predhriatej na 50 °C.
Mrkvu nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké prúžky, cibuľu aj jarnú cibuľku nakrájajte nadrobno.
V panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte mrkvu domäkka. Pridajte sezamový olej, sójovú omáčku, agávový sirup a varte cca 1 min. Presuňte na tanier a vo voľnej panvici opečte huby, mungo klíčky, cibuľu a špenát. Zhruba za 2 min. zeleninu osoľte, okoreňte a odstavte.
V inej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a osmažte na nej marinované mäso aj s marinádou, dokiaľ nebude úplne prepečené. Trvá to 5-8 min. a marináda sa počas tejto chvíle zredukuje.
Do misiek rozdeľte horúcu ryžu, zeleninu a mäso. Doprostred dajte vyprážané vajcia (volské oko) a jedlo posypte nasekanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. Podávajte so zvyšnou kočchudžangovou omáčkou.
Kočchudžangová omáčka - kúpime v ázijských obchodoch, napr. (Shin Food).
Stiahnuť receptKuracie prsia s gaštanmi a hubami shiittake
- 250 g kuracích pŕs
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky údenej sladkej papriky
- 70 g varených roztlačených gaštanov
- 30 ml bieleho jogurtu
- soľ
- 60 g húb shiitake
- 1 lyžička ghí, olivový olej
Postup:
Z údenej papriky, soli a šťavy z citróna vytvorte marinádu a vložte do nej aspoň na 30 minút plátky kuracieho mäsa. Potom ich orestujte do zlatista na olivovom oleji tak, aby bolo hotové. Mäso vyberte a do panvice pridajte ghí a premiešajte. Potom pridajte huby a krátko orestujte. Varené gaštany zľahka osoľte a rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte do nich jogurt a premixujte znovu do hladkej hmoty. Podávajte mäso na gaštanovom pyré s hubami.
Cuketový nákyp
- 1 stredná cuketa
- 1 zväzok reďkoviek
- 1 menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 vaničky tvarohu
- 3-4 vajcia
- 100 g uvarenej quinoy
- 60 g strúhanej mozzarelly light
- soľ
- čierne korenie
- kari
- sušená paprika (aj iné korenie podľa chuti)
Postup:
cuketu, reďkovky, cibuľu a cesnak nastrúhame najemno, trošku posolíme a necháme "vypotiť". Medzitým si zmiešame ostatné ingrediencie. Po chvíli zo zeleniny vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme do pripravenej zmesi a poriadne premiešame. Rúru necháme predhriať na 180 °C. Formu vymastíme olivovým olejom, pridáme nákyp a pečieme približne 40 minút (podľa toho, akú vysokú vrstvu nákypu máte).
Stiahnuť receptGrilovaný/pečený pstruh a rukolový šalát
- 2 filety pstruh
- rozmarín
- rukola
- cherry paradajky
- olivový olej
- citrón
- soľ
- korenie
Postup:
Príprava - Do misky dáme olivový olej, vetvičky rozmarínu, soľ, korenie. Filety umyjeme, vysušíme papierovou utierkou a potrieme pripravenou zmesou. Pripravíme si pekáčik vyložený papierom na pečenie, vložíme filety a pečieme v predhriatej rúre cca 20 min na 180 stupňov C. Taktiež môžeme pripraviť na grile.
Rukolový šalát príprava - Rukolu a cherry paradajky umyjeme, cherry paradajky pokrájame na polovice. Vložíme do šalátovej misy, pokvapkáme olivovým olejom a citrónom, jemne osolíme a okoreníme.
Šalát podávame s pečeným/grilovaným pstruhom.
Grilované cuketové rolky
- 2 menšie cukety
- 10 plátkov chudej kuracej alebo morčacej šunky s 90 % obsahom mäsa
- strúčik cesnaku
- 100 g syra cottage
- hrsť sušených paradajok
- bazalku
- soľ
- korenie
- lyžicu olivového oleja
Postup:
cuketu pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky, osoľte a nechajte odpočívať asi 15 minút, aby cuketa "vypotila" všetku tekutinu. Potom na kvapke olivového oleja osmažte plátky cesnaku a sušené paradajky. Pridajte syr a podľa chuti dosoľte a okoreňte. Pridajte natrhanú bazalku a náplň máte hotovú. Plátky cukety poklaďte plátkami šunky a pripravenou zmesou, zrolujte a vytvarujte malé závitky, prepichnite ich špáradlom a grilujte na panvici alebo v rúre 5 až 10 minút.
Stiahnuť receptBulgur s cesnakom a čerstvými listami špenátu
- 150 g bulguru
- 150 g zmesi zeleniny (tekvica, mrkva, hrach, kukurica - možno pridať akúkoľvek zeleninu podľa chuti alebo sezóny)
- 10 g čerstvého špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica sezamových semienok na posypanie
- 1 lyžička korenia zmes byliniek
- soľ podľa chuti
Postup:
Do hrnca vsypeme niekoľkokrát prepraný bulgur, pridáme štipku soli a lyžicu olivového oleja. Zalejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. Varíme v pomere 1 diel bulguru na 2 diely vody. Po 5 minútach pridáme zmes byliniek so zeleninou a po ďalších 5 minútach pridáme špenátové listy. Bulgur by mal všetku vodu vstrebať takmer po 15 minútach. V tejto chvíli vypneme varič, premiešame s prelisovaným cesnakom a necháme pod pokrievkou dôjsť.
Stiahnuť receptKuracie prsia na zázvore a koreňovej zelenine (2 porcie)
- 300 g kuracích pŕs
- 500 g kořeňovej zeleniny
- 50 g zázvoru
- sol'
- korenie
Postup:
Do zapekacej misy nakrájajte na kocky alebo hranolky koreňovú zeleninu, nastrúhajte čerstvý zázvor a položte kuracie prsia. Podlejte troškou vody. Pekáčik pretiahnite alobalom a dajte zapekat' do rúry na cca 35 min a 160 stupňov. Potom odkryte alobal a pečte do zlatista na 80 - 190 stupňov.
Stiahnuť receptCviklové burgre s vlašskými orechmi
- 100 g mletých vlašských orechov
- 500 g predvarenej cvikle
- 2 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli a korenia
- petržlen alebo oregano, bazalka
- 1 lyžička koriandra
Postup:
Cviklu nastrúhame najemno. Zmiešame s ďalšími ingredienciami. Vytvarujeme menšie placky a pečieme v rúre na pečiacom papieri na 160 ° C asi 45-50 minút.
Cuketové lasagne
- Suroviny na bešamel:
- 1 ricotta alebo cottage
- 1 vajce
- hrsť parmezánu
- korenie
- 2 mozzarelly light
- Suroviny na omáčku:
- 3 veľké cukety (možno nakombinovať s baklažánom)
- 1 väčšia cibuľa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g zrelých paradajok
- 4 strúčiky cesnaku,
- repkový olej
- bylinky: oregano, bazalka, bobkový list
- chilli,soľ a korenie
Postup:
Postup: umyté cukety nakrájajte na plátky, osoľte a nechajte vypotiť. Rozložte na papieri na pečenie na plechu, posypte oreganom a dajte piecť do rúry na cca 20 min. Orestujte cibuľu, cesnak a chilli, pridajte mäso a krátko poduste. Pridajte paradajky, bylinky, soľ, korenie a za občasného miešania varte asi 30 minút. Vrstvite do zapekacej misy. Začnite omáčkou, potom plátkami cukety, mozzarelly a bešamelu pripraveného zmiešaním ricotty s vajíčkom, parmezánom a korením. Vrstvy opakujte. Pečte v rúre na 200 ° cca 30-40 minút.
Stiahnuť receptCícerové fašírky falafel
- 400 g konzerva cíceru (zliata)
- červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- vajce
- 2 lyžice hladkej celozrnnej múky
- hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
- lyžička mletej rímskej rasce
- lyžička mletého koriandra
- pol lyžičky mletého chilli
- 2 lyžice oleja
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Cícer zlejte, osušte a rozpučte. Zmiešajte s nasekanou cibuľou, rozdrveným cesnakom, vajcom, múkou, nasekaným petržlenom a korením. Dochuťte rascou a soľou. Cesto nechajte odležať v chladničke, z hmoty potom rukami tvarujte fašírky. Na panvici zahrejte olej a opekajte 3 minúty z každej strany do zlatista. Podávajte s pitou a listovým šalátom.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 189 kcal
- Bielkoviny: 10 %
- Sacharidy: 84 %
- Tuky: 6 %
Pečienka na cibuľke / alebo iný druh mäsa - teľacie, kuracie, hovädzie
- 500 g kuracích pečienok
- 250 g krájaných šampiňónov
- 1/2 kg cibule
- 4 - 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- 1/2 čajovej lyžičky čubrice
- 2 paradajkovej pretlaky
- 1/2 sáčku mrazenej zeleniny na polievku
Postup:
Do pekáča vložte 2 - 3 lyžice oleja, nakrájanú cibuľku a všetko ostatné a pridajte 300 ml vody. Všetko rozmiešajte a pečte v rúre 30 minút pri 250 °C.
Stiahnuť receptPlnené paradajky
- 12 paradajok
- čajový pohár ryže
- 2 cibule, petržlen
- soľ
- čierne korenie
- 2 - 3 polievkové lyžice slnečnicového alebo olivového oleja
Postup:
U paradajok odkrojte vršok a vydlabte z nich vnútro. Vydlabanú hmotu odkladajte zvlášť, ešte ju totiž použijete. Pekáč vymažte olejom a položte na neho vydlabané paradajky bez vrškov, pekáč zatiaľ nechajte bokom. Na panvici alebo v hrnci s 2 polievkovými lyžicami oleja krátko osmažte nakrájanú cibuľu. Prilejte 100 - 150 ml vody a pridajte nakrájaný vnútrajšok z paradajok. Duste, až sa vyparí voda a pridajte surovú ryžu a 250 ml vody. Pridajte korenie a krátko varte do kašovitej hmoty. Ryža by sa nemala uvariť. Touto hmotou naplňte paradajky a zaklopte odrezanými vršky. Asi do polovice výšky paradajok prilejte do pekáča vodu a vložte do rozpálenej rúry pri 250 °C na pol hodiny. Paradajky by nemali začať černieť na vrchoch.
Stiahnuť receptŠošovica ako guláš
- 2 cibule
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 polievkové lyžice čubrice
- 1/2 čajovej lyžičky guzum (to čo vonia ako mäta)
- korenie
- soľ
- 150 g paradajkového pretlaku
- slnečnicový alebo olivový olej
- šošovica
Postup:
Poduste nakrájanú cibuľku, pridajte najemno nakrájaný cesnak, 250 g šošovice a všetko korenie. Prilejte 1liter vody a nechajte variť, až sa voda vyvarí do hustoty guláša.
Stiahnuť receptCelozrnné špagety so špargľou
- 400 g celozrnných špagiet
- 8 špargľa
- 1 chilli paprička
- 10 lístkov bazalky
- 8 cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špagety uvarte vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým si orestujte nakrájaný cesnak a čili papričku. Pridajte bazalku, nakrájané cherry paradajky a všetko orestujte. Potom všetko podlejte vodou. Uvarené cestoviny vložte do omáčky, pridajte sparenú špargľa nakrájanú na plátky. Na záver dochuťte.
Stiahnuť receptKrevetové ražniči s pomarančom
- 16 nelúpaných väčších kreviet
- 1 väčší pomaranč
- 1 jarná cibuľka
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica vínneho octu
- 3 lyžice olivového oleja
Postup:
Polovičku pomaranča nakrájame na menšie časti, druhú polovičku vytlačíme do taniera. Do taniera pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, petržlenovú vňať, olej, ocot a všetko dôkladne premiešame. Do pripravenej marinády vložíme umyté krevety a necháme vychladnúť približne na 1 hodinu na chladnom mieste. Marinované krevety napicháme s kúskami pomaranča na špajle a cca. 3 minúty z každej strany grilujeme na grilovacej panvici.
Stiahnuť receptKuku Paka – africké kuracie karí
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvého zázvoru
- chilli paprička (podľa chuti)
- olivový olej
- 1 lyžica karí
- 2 lyžice rímskej rasce
- 400 g paradajok
- 1 kg kuracích pŕs
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 zväzok čerstvého koriandra
- soľ, korenie
Postup:
Cibuľu, cesnak a zázvor olúpte, pokrájajte a s chilli papričkou rozmixujte v mixéri na hladkú pastu. Podľa potreby prilejte trochu vody. V panvici rozpáľte olej, pridajte cibuľovú zmes, korenie a opekajte zhruba 5 minút. Prisypte pokrájané paradajky a po 3 minútach pridajte mäso. Sprudka opražte, prilejte kokosové mlieko, osoľte a okoreňte, stlmte plameň na minimum a zakryté varte domäkka zhruba 30 až 50 minút. Podľa potreby môžete ešte podliať vodou. Vypnite oheň, vsypte lístky koriandra, dochuťte soľou, korením a podávajte.
Rybacie ražniči
- 4 steaky z morskej ryby
- 2 limetky
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
- 1 oranžová paprika
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Rybu nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do misy. Marinádu pripravíme zo šťavy z jednej limetky a olivového oleja, pridáme nasekaný kôpor. Potom zmiešame s rybími kúsky a necháme 30 minút odležať. Očistenú papriku nakrájame na rovnako veľké kúsky ako je ryba a druhú limetku na tenké plátky. Kúsky marinovanej ryby, limetky a papriky striedavo napichujeme na špízové ihly. Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 10 minút.
Stiahnuť receptKurča pečené na ananásu
- 1 kurča
- 2/3 hrnčeku vody
- 500 g ananásu
- 2 lyžičky grilovacieho korenia
- 2 lyžičky himalájskej soli
- štipka muškátového orieška
Postup:
Kurča dôkladne umyte, okoreňte, vložte do zapekacej misky, podlejte vodou. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C s vekom. Kurča počas pečenia priebežne polievajte. Približne po jednej hodine veko zložte, položte dnom na drevené doštičku a vložte do neho ananás. Kurča preložte do veka a zapečte na 30 - 45 minút. Podávajte s ryžou.
Stiahnuť recept