Diétne polievky

Kvaková polievka

Kvaková polievka

  • 1/4 väčšej kvaky
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 menšia cibuľka
  • kúsok masla, ghí alebo olivového oleja
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • 1l zeleninového vývaru alebo vody
  • štipka muškátového orieška
  • soľ, korenie

Postup:

Kvaku a zemiak zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Na masle (ghí alebo olivovom oleji) orestujeme nakrájanú cibuľku, vhodíme kvaku a zemiaky, osolíme, okoreníme, posypeme muškátovým orieškom a zalejeme vývarom alebo vodou. Varíme domäkka (cca 40-45 minút) a potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme jogurt, prevaríme a dochutíme. Pri podávaní môžeme ozdobiť krutónmi alebo kúskami údeného lososa.

Tip: polievku je možné zahustiť rozmiešaným vajcom. A kto má rád ostrejšie jedlá, je možné do základu polievky pridať aj cesnak.

 

Petržlenová polievka

Petržlenová polievka

  • 0,5 kg petržlenu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 1/5 vaničky mäkkého tvarohu
  • 1 lyžička karí
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • korenie
  • na ozdobu môžete použiť ľahko opražené slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka

Postup:

Petržlen si pokrájame na menšie kúsky a varíme v zeleninovom vývare alebo ľahko osolenej vode do zmäknutia (cca 15 minút). Rozmixujeme na jemný krém, pridáme tvaroh, korenie, soľ a korenie, zamiešame, a ešte krátko povaríme, aby sa nám chute pekne spojili. Krémovú polievku servírujeme so semienkami.

polevka

Melónové gazpacho

Melónové gazpacho

  • 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok
  • 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa
  • 2 pokrájané uhorky
  • 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok
  • 3 pokrájané paradajky
  • 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika
  • 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
  • štipka kajenského korenia
  • 2 lyžičky kvalitnej soli
  • 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenovej vňate
  • šťava z jednej limetky
  • 2 jarné cibuľky

Postup:

Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku, paradajky a mixujte až do dosiahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie, soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte štipkou morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.

Hráškový krém

Hráškový krém

  • 350 g mrazeného hrášku
  • polievková lyžica olivového oleja
  • cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

V rajnici na oleji ľahko opražte cibuľu po dobu 3 minút, potom pridajte cesnak a pražte ďalšiu minútu. Potom pridajte kurací vývar a všetko priveďte k varu. Pridajte hrášok a nechajte 2 minúty povariť. Potom hrášok rozpučte alebo rozmixujte, osoľte a okoreňte.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 298 kcal

  • Bielkoviny: 20 %
  • Sacharidy: 65 %
  • Tuky: 15 %
Stiahnuť recept
Studená polievka

Studená polievka

  • 1 polievková lyžica kôpru
  • 500 g bieleho jogurtu
  • soľ
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 2 -3 strúčiky cesnaku

Postup:

Uhorku nakrájame na malé kocky, zmiešajte so všetkým ostatným. Zalejte 150 - 200 ml vody a zamiešajte.

Stiahnuť recept
Držková polievka z hlivy ustricovej

Držková polievka z hlivy ustricovej

  • 100 ml vody
  • 250 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica slnečnicového alebo repkového oleja
  • 1 kávová lyžička mletej rasce
  • 1 kávová lyžička sladkej mletej papriky
  • pol kávovej lyžičky majoránky
  • 1 stroužek cesnaku
  • 1 najemno nastrúhaný menší zemiak

Postup:

Hlivu ľahko orestujeme na cibuľke s olejom, pridáme papriku a rascu. Zalejeme horúcou vodou, pridáme zemiak. Uvaríme domäkka a dochutíme cesnakom s majoránkou. Ak použijete v polievke menej vody, môžete z nej urobiť aj guláš s prílohou - pohankou, ryžou atď. Ideálne v čase, kedy môžete prílohy a radi by ste si odľahčili od mäsa.

Stiahnuť recept
Zelerová polievka

Zelerová polievka

  • cibuľa
  • stopkový zeler (zväzok aj s listami)
  • zeler (1/2 buľvy)
  • 1 kocka zeleninového bujónu bez soli DIETESSE.3
  • kurkuma
  • soľ, čierne korenie
  • biely jogurt do 3% tuku

Postup:

Cibuľu pokrájajte na kocky, vložte do hrnca a speňte. Pridajte pokrájaný stonkový zeler a normálny zeler a orestujte. Zalejte vodou a pridajte 1 kocku zeleninového bujónu bez soli DIETESSE.3 a varte domäkka. Dochuťte kurkumou, soľou a korením, potom polievku rozmixujte do konzistencie krému. Podávajte s lyžicou bieleho jogurtu do 3% tuku.

Video s receptom nájdete tu.