Diétne polievky

Petržlenová polievka
- 0,5 kg petržlenu
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 1/5 vaničky mäkkého tvarohu
- 1 lyžička karí
- štipka muškátového orieška
- soľ
- korenie
- na ozdobu môžete použiť ľahko opražené slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka
Postup:
Petržlen si pokrájame na menšie kúsky a varíme v zeleninovom vývare alebo ľahko osolenej vode do zmäknutia (cca 15 minút). Rozmixujeme na jemný krém, pridáme tvaroh, korenie, soľ a korenie, zamiešame, a ešte krátko povaríme, aby sa nám chute pekne spojili. Krémovú polievku servírujeme so semienkami.

Melónové gazpacho
- 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok
- 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa
- 2 pokrájané uhorky
- 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok
- 3 pokrájané paradajky
- 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika
- 1-2 polievkové lyžice olivového oleja
- štipka kajenského korenia
- 2 lyžičky kvalitnej soli
- 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenovej vňate
- šťava z jednej limetky
- 2 jarné cibuľky
Postup:
Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku, paradajky a mixujte až do dosiahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie, soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte štipkou morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.

Hráškový krém
- 350 g mrazeného hrášku
- polievková lyžica olivového oleja
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- 450 ml kuracieho vývaru
- soľ
- čierne korenie
Postup:
V rajnici na oleji ľahko opražte cibuľu po dobu 3 minút, potom pridajte cesnak a pražte ďalšiu minútu. Potom pridajte kurací vývar a všetko priveďte k varu. Pridajte hrášok a nechajte 2 minúty povariť. Potom hrášok rozpučte alebo rozmixujte, osoľte a okoreňte.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 298 kcal
- Bielkoviny: 20 %
- Sacharidy: 65 %
- Tuky: 15 %

Studená polievka
- 1 polievková lyžica kôpru
- 500 g bieleho jogurtu
- soľ
- 1 čajová lyžička oleja
- 1/2 šalátovej uhorky
- 2 -3 strúčiky cesnaku
Postup:
Uhorku nakrájame na malé kocky, zmiešajte so všetkým ostatným. Zalejte 150 - 200 ml vody a zamiešajte.
Stiahnuť recept
Držková polievka z hlivy ustricovej
- 100 ml vody
- 250 g hlivy ustricovej
- 1 cibuľa
- 1 lyžica slnečnicového alebo repkového oleja
- 1 kávová lyžička mletej rasce
- 1 kávová lyžička sladkej mletej papriky
- pol kávovej lyžičky majoránky
- 1 stroužek cesnaku
- 1 najemno nastrúhaný menší zemiak
Postup:
Hlivu ľahko orestujeme na cibuľke s olejom, pridáme papriku a rascu. Zalejeme horúcou vodou, pridáme zemiak. Uvaríme domäkka a dochutíme cesnakom s majoránkou. Ak použijete v polievke menej vody, môžete z nej urobiť aj guláš s prílohou - pohankou, ryžou atď. Ideálne v čase, kedy môžete prílohy a radi by ste si odľahčili od mäsa.
Stiahnuť recept