Diétne šaláty
Kvakový šalát ako zemiakový
- 1 ks kvaky
- 5 ks kyslých uhoriek
- 4 vajcia
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 1/4 buľvy zeleru
- 1 téglik bieleho jogurtu 3% tuku
- šunka 95% mäsa (podľa chuti)
- sladidlo podľa chuti
- sterilovaný hrášok
- horčica
- voda
- korenie
- ocot (jablkový)
- soľ
Postup:
Kvaku, mrkvu a zeler ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a dáme variť domäkka. Vajíčka uvaríme natvrdo. V mise zmiešame uvarenú zeleninu, nakrájané vajcia, 4 nakrájané kyslé uhorky, sterilizovaný hrášok prepláchnutý vodou, šunku a cibuľu pokrájané na kocky. Pripravíme si zálievku z bieleho jogurtu, najemno nastrúhanej uhorky a cibule a 1 lyžice horčice. Zálievku pridáme do šalátu. Šalát dochutíme horčicou, prípadne octom rozmiešaným v troche vody a prisladeným sladidlom.
Feniklový šalát s pomarančami
- ľadový šalát
- fenikel
- pomaranč
- olivový olej
- soľ
- korenie
- balzamikový ocot
- šťava z 1 pomaranča
Postup:
Ľadový šalát umyjeme a pokrájame, pridáme očistený, na drobné rezance pridáme nakrájaný fenikel a olúpaný pomaranč nakrájaný na kocky.
Zálievka:
4 lyžice pomarančovej šťavy, 2 lyžice olivového oleja a soľ vyšľaháme a zmiešame so šalátom. Môžeme dochutiť petržlenovou vňaťou a octom balzamico.
Stiahnuť receptKapustový šalát s chrenom
- 300 g bielej hlávkovej kapusty
- 100 g mrkvy
- 170 g kukurice
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 lyžice vínneho octu
- ½ lyžice trstinového cukru
- 1 väčšie jablko
- soľ
- chren
Postup:
Kapustu nakrájajte, osoľte a nechajte 5 až 10 minút odležať. Pridajte nastrúhanú mrkvu, na kocky nakrájané ošúpané jablko, kukuricu, najemno nastrúhaný chren, olej, cukor a premiešajte.
Stiahnuť receptZemiakový šalát z karfiolu
- 1 karfiol
- 2 väčšie kyslé uhorky
- 2 varené vajcia
- 1 balenie sterilizovaného hrášku cca 200 g
- 50 g červenej alebo jarnej cibuľky
- soľ, korenie
- Na zálievku:
- 1 nízkotučný biely jogurt 150 g
- 1 lyžička horčice
- 1 nastrúhaná kyslá uhorka
- 1 nastrúhaná cibuľka
Postup:
Karfiol umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Kyslé uhorky, cibuľku a varené vajcia nakrájame na drobné kúsky. Pridáme sterilizovaný hrášok a zálievku, ktorú získame zmiešaním jogurtu, horčice, nastrúhanej kyslej uhorky a nastrúhanej cibuľky. Nakoniec pridáme varený, nadrobno pokrájaný karfiol a dochutíme.
Teplý šalát s grilovanou zeleninou a rukolou
- 50 g rukoly
- 100 g cukety
- 100 g papriky
- olivový olej
- soľ
- balzamikový ocot
Postup:
Umytú rukolu dajte do misy. Na panvici na menšom množstve olivového oleja grilujte cuketu nakrájanú na kolieska a tiež papriku nakrájanú na menšie kúsky. Grilovanú cuketu osoľte. Sýtivosť šalátu môžete zvýšiť pridaním grilovaných šampiňónov. Mierne vychladnutú zeleninu zmiešajte s rukolou. Dochuťte balzamikovým octom. Je možné podávať aj ako prílohu.
Výživové hodnoty na 1 porci: 101 kcal
- Bielkoviny: 50 %
- Sacharidy: 33 %
- Tuky: 17 %
Šalát s mangom
- 750 g morčacieho mäsa
- 500 g čínskej kapusty alebo ľadového šalátu
- mango
- jablko
- téglik bieleho jogurtu do 3 % tuku
- citrón
- mletý čerstvý zázvor
- soľ
- olej
Postup:
Morčacie mäso nakrájajte na rezance a premiešajte v marináde z jogurtu, zázvoru, citrónu a oleja a urestujte ho. Medzitým si nakrájame čínsku kapustu alebo ľadový šalát, mango a jablko. Ovocie pokvapkáme citrónom, aby nezhnedlo. Potom všetko zmiešajte dohromady.
Výživové hodnoty na 1 porci: 305 kcal
- Bielkoviny: 69 %
- Sacharidy: 25 %
- Tuky: 6 %
Pšenový šalát s jogurtovou zálievkou
- 200 g uvareného pšena
- 2 farebné papriky
- menšia čerstvá uhorka
- červená cibuľa
- 3 paradajky
- čierne korenie
- soľ
- worcesterská omáčka
- biely jogurt
- lyžička francúzskej horčice
- trochu stévie
- trochu citrónovej šťavy
- zmes čerstvých (sušených) byliniek
Postup:
Všetku zeleninu nakrájajte, zmiešajte s uvareným pšenom, ochuťte worcesterskou omáčkou, soľou a pokvapkajte olejom. Do jogurtu pridajte horčicu, stéviu, citrónovú šťavu a jemne nasekané bylinky. Pripravenou zálievkou polejte porcie šalátu priamo na tanieroch alebo zálievku do šalátu zamiešajte. Šalát podávajte ozdobený čerstvými bylinkami.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 255 kcal
- Bielkoviny: 19 %
- Sacharidy: 68 %
- Tuky: 13 %
Teplý dvojfarebný šalát z cherry paradajok
- 250 g červených cherry paradajok
- 250 g žltých cherry paradajok
- hrsť oregana
- soľ
- olivový olej
Postup:
Do zapekacej misy vložíme umyté paradajky, ktoré predtým pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a posypeme oreganom. Zapekáme 20 minút a ihneď podávame.
Stiahnuť receptZeleninový šalát so špargľou
- ľadový šalát
- rukola
- 8 cherry paradajok
- 4 špargle
- 4 reďkovky
- 1 červená cibuľa
- 2 dl olivového oleja
- 1 dl vínneho bieleho octu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Špargľu ošúpte a uvarte vo vriacej vode domäkka. Do hlbokého taniera či misky natrhajte šalát, rukolu, pridajte na štvrtky nakrájané paradajky, na mesiačiky nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájaný špargľu, reďkovky a zalejte pripravenou zálievkou. Zálievku vytvorte zmiešaním vínneho bieleho octu a olivového oleja. Najlepšie šalát chutí dobre vychladený.
Stiahnuť receptČervená repa s chrenom
- 400 g červenej repy
- 200 g jabĺk
- 50 g chrenu
- jogurtový dresing
Postup:
Surovú červenú repu ošúpeme a nastrúhame na jemné prúžky. Chren tiež jemne nastrúhame. Všetko zmiešame, prelejeme jogurtovým dressingom a dobre premiešame. Šalát podávame chladený ako prílohu k mäsu.
Stiahnuť receptZelerový šalát s orechmi
- 800 g zeleru
- 200 g mrkvy
- 200 g jabĺk
- 200 g jadier vlašských orechov
- 250 ml bieleho jogurtu
- olivový olej
- citrónová šťava
- cukor a soľ
Postup:
Zeler a mrkvu nakrájame na tenké rezance, sparíme, necháme odkvapkať, pokvapkáme citrónovou šťavou. Ošúpané jablká pokrájame na rezance, orechy hrubo nasekáme. V miske zmiešame zeler, mrkvu, jablká, pridáme jogurt, dochutíme soľou a cukrom, pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec vmiešame nasekané orechy. Šalát vychladíme a podávame ako prílohu.
Stiahnuť recept