Diétne dezerty

Snehové pusinky

Snehové pusinky

  • 4 bielky
  • 40 g kokosového cukru
  • štipka soli

Postup:

Do 4 bielkov pridáme 40 g kokosového cukru. Pridáme štipku soli, vymiešame do hustej peny a hmotu striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 50 °C.

 snehove pusinky

Stiahnuť recept
Pudink s chia semienkami

Pudink s chia semienkami

  • 150 g bieleho jogurtu do 3 % tuku
  • 1 lyžica tvarohu
  • 1 lyžička chia semienok
  • 1 lyžica FIBROKI vlákniny
  • ovocie (ríbezle, jahody, mango a pod.)
  • sladidlo PECVA

Postup:

zmiešajte jogurt s tvarohom, sladidlom a chia semienkami a nechajte 20 minút stáť, aby semienka nasiakli a napučali. Potom pridajte ovocie a vlákninu.

chia

Stiahnuť recept
Šípkovo-jablkový koláč

Šípkovo-jablkový koláč

  • Suroviny na cesto:
  • 100 g lieskových orechov
  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 50 g FIBROKI sušienok
  • 1 lyžica arašidového masla
  • 50 ml kokosového mlieka
  • Suroviny na náplň:
  • 2 vaničky tvarohu
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice trstinového cukru (alebo iné sladidlo - trebárs čakankový sirup podľa chuti)
  • 3 lyžice šípkového pyré
  • 2 jablká

Postup:

ingrediencie na cesto rozmixujte a zmiešajte v lepivú hmotu. Tú potom natlačte na spodok tortovej formy vymastenej kokosovým olejom a dajte na 10 minút upiecť do predhriatej rúry na 180 °C. Medzitým zmiešajte ingrediencie na náplň a nakrájajte jablká na plátky. Upečené cesto potrite ďalšími 3 lyžicami šípkového pyré, poukladajte naň 1/2 plátkov jabĺk, polejte tvarohovou plnkou a poukladajte druhou polovicou jabĺk. Pečte na 160 ºC asi hodinu až hodinu a pol, podľa rúry. Nechajte vychladnúť.

šípkový koláč

Stiahnuť recept
Šípkové pyré

Šípkové pyré

  • 1 kg šípok
  • 1500 ml vody
  • 4 lyžice medu
  • 2 lyžice trstinového cukru

Postup:

šípky umyjeme a povaríme domäkka (cca 1 hodinu). Celé ich následne rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Možno pridať trochu vody, aby sa vám pyré lepšie pasírovalo. Do hmoty pridáme sladidlo (med, cukor, popr. čakankový sirup alebo stéviu) a varíme 1,5 - 2 hodiny, kým nevznikne hustejšia hmota. Neskôr dáme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Bez cukru je pyré dobré na použitie napríklad do omáčok.
šípkové pyré

Stiahnuť recept
Ríbezľová zmrzlina

Ríbezľová zmrzlina

  • Zamrazené odstopkované ríbezle
  • zamrazený banán, med alebo stéviové sladidlo, prípadne na dochutenie vanilkový extrakt
  • tahini alebo lyžica mandľového masla

Postup:

Zamrazené ríbezle a banán vyberieme z mrazničky a necháme mierne rozmraziť, ale len natoľko, aby sa ovocie dalo rozmixovať. Zrelý banán dodá ríbezliam potrebnú sladkosť, napriek tomu však vzhľadom k vysokej kyslosti ríbezlí bude zmrzlina potrebovať mierne prisladiť medom alebo stéviou. Počas mixovania môžete dochutiť vanilkovým extraktom, 2 lyžičkami sezamovej pasty tahini alebo lyžicou mandľového masla či namočenými kešu orechmi.

Stiahnuť recept
Čučoriedkovo-banánové osviežujúce smoothie

Čučoriedkovo-banánové osviežujúce smoothie

  • 1/3 šálky kokosovej vody
  • 3/4 téglika jogurtu do 1,5 % tuku
  • 1 šálka čučoriedok (možné aj zmrazených)
  • 1 banán (možné aj mrazený)
  • kokosové lupienky na ozdobu
  • voliteľné: polievková lyžica celých či mletých ľanových semienok, 3 lyžice pomarančovej šťavy či džúsu, včelí peľ na ozdobu (len pre osoby, ktoré nie sú alergické na včelie produkty), čučoriedky na ozdobu

Postup:

Ingrediencie rozmixujeme spoločne na hladkú hmotu a ozdobíme kokosovými lupienkami, čučoriedkami na slamke, príp. aj včelím peľom.

Stiahnuť recept
Tvarohomarhuľový koláč (4 porcie)

Tvarohomarhuľový koláč (4 porcie)

  • 1 nízkotučný tvaroh vo vaničke
  • 1 polotučný tvaroh vo vaničke
  • 150 g kokosu
  • 2 vajcia
  • 5-8 marhúľ (môžu byť z plechovky)
  • 3 ČL prášku do pečiva

Postup:

Marhule si roztlačíme a zmiešame s tvarohmi. Potom pridáme kokos, vajcia, prášok do pečiva a všetko dôkladne premiešame. Takto hotovú zmes nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 180 ° cca 40-55 minút. Koláčom môžete nahradiť raňajky či olovrant.Kto vysúša?Smile

Stiahnuť recept
Jahodová jogurtová zmrzlina

Jahodová jogurtová zmrzlina

  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička medu (podľa chuti)
  • 2 PL ghí
  • 1 biely jogurt (výnimočne možno použiť plnotučný)
  • 8 veľkých jahôd (môže byť aj viac)

Postup:

Vajcia, žĺtok a lyžičku medu spoločne našľaháme a zahrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme 2 PL ghi, a nakoniec rozmixované jahody. Za stáleho šľahania necháme zhustnúť a potom vychladnúť. Do misky dáme biely jogurt a postupne zašľaháme vychladnutú zmes. Dáme zmraziť do mrazničky. Môžeme použiť aj nanukové formy.

Je možné urobiť aj verziu pre deti - špičku nanuku namočte do rozohriatej kvalitnej čokolády a posypte rozomletými orieškami.

Stiahnuť recept
Makovotvarohový koláč

Makovotvarohový koláč

  • 1 hrnček mletého maku
  • 1,5 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnček polotučného mlieka (možno pridať podľa hustoty cesta)
  • sladidlo - napr. Pecva alebo čakankový sirup
  • 2 lyžice kakaa alebo 3 vrecúška APINAT kakaa
  • 4 bielky
  • citrónová šťava

Postup:

Všetky ingrediencie okrem bielkov spolu zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý postupne vmiešame do vzniknutej hmoty. Cesto vlejeme do vymastenej formy (kokosovým olejom) alebo pekáča a pečieme na 180 ° asi 40 minút, kým sa navrchu neurobí „krusta“. Potom skúste vpichom špajdle, či sa cesto nelepí a je hotovo.Smile

Stiahnuť recept
Jablkové muffiny

Jablkové muffiny

  • 1 hrnček špaldovej múky
  • ½ hrnčeka šípkovej múky
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžička kypr. prášku bez fosfátov
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžička citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 2 jablká
  • môžete pridať orechy či kvalitnú min. 74 % čokoládu

Postup:

Najskôr zmiešajte tekuté suroviny, teda mlieko, olej, vajcia a med. Potom pridajte suché suroviny. Netrieme! Iba zhruba premiešame. Pečte na 170 ° cca 30 minút.

Stiahnuť recept
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

  • 5 zrelých banánov (čím sú banány zrelšie, tým sladšiu bude mať chlebíček chuť)
  • 1 až 1,5 hrnčeka špaldovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1/3 hrnčeka oleje (vybrať si môžete svoj obľúbený, ale stačí i kvalitný slnečnicový)
  • 5 PL bieleho jogurtu
  • Hrozienka, goji, brusnice alebo vaše obľúbené sušené ovocie či semienka

Postup:

Banány, múku a ostatné suroviny dajte do misy a rozmixujte. Formu na biskupský chlebíček vymažte maslom a vysypte kokosom, alebo podložte papierom na pečenie. Cesto nalejte do formy, posypte zvyšným ovocím alebo semienkami a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút.

Tip: pre dosladenie je možné pridať lyžičku medu, ale vďaka sladkým banánom a sušenému ovociu nie je nutné chlebíček viac sladiť.

 

Čokoládové guľôčky

Čokoládové guľôčky

  • 100 g mletých hrozienok
  • 100 g slnečnicových semienok
  • 100 g 80% čokolády
  • kokos na obalenie guľôčok

Postup:

Hrozienka a semienka pomeľte, pridajte k rozpustenej čokoláde a zmiešajte. Malou lyžičkou naberajte, obaľte v kokose a vytvarujte do guľôčky.

Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal     

  • Bielkoviny: 12 %      
  • Sacharidy: 46 %     
  • Tuky: 42 %              
Stiahnuť recept
Limetkový cheesecake

Limetkový cheesecake

  • kakaové sušienky FIBROKI
  • marmeláda DIETESSE.3
  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 biele jogurty
  • želatínový stužovač krému
  • šťava zo 4 limetiek
  • kôra z limetky
  • sezónne ovocie na ozdobu

Postup:

Na dno tortovej formy rozlámejte sušienky FIBROKI a potrite marmeládou DIETESSE.3. Rozmiešajte tvaroh a jogurty, pridajte vytlačenú šťavu z limetiek, kôru z limetky a stužovač krému, pripravený podľa návodu na obale. Vyšľahanú zmes rozotrite na sušienky pokryté marmeládou a uhlaďte. Môžete ozdobiť sezónnym ovocím napr. Jahodami. Cez noc nechajte stuhnúť v chladničke.

 

Stiahnuť recept
Tekvicový cheesecake

Tekvicový cheesecake

  • 200 g maslových sušienok FIBROKI
  • 300 g tekvice
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 200 g trstinového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 250 g ricotty
  • lyžička škorice, lyžička zázvoru

Postup:

Tekvicu uvaríme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnúť. Na dno tortovej formy nasypeme rozdrvené sušienky premiešané s maslom a dáme zapiecť na cca 8 minút pri 150 °C. V miske zmiešame vajcia s cukrom, ricottou a tvarohom, ochutíme škoricou a zázvorom a postupne pridávame vychladnutú tekvicu. Zmes nalejeme na vychladnuté sušienky a dáme späť do rúry. Pečieme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladnúť do chladničky.

Výživové hodny na 1 porciu: 249 kcal

  • Bielkoviny: 21 %
  • Sacharidy: 48 %
  • Tuky: 31 %
Stiahnuť recept
Dezert z kuskusu s jahodami

Dezert z kuskusu s jahodami

  • 100 g rôznych druhov orieškov (lieskové, vlašské, mandle)
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml polotučného mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 400 g jogurtu do 3 % tuku
  • 400 g jahôd, ale je možné aj iné ovocie

Postup:

Orechy nasekajte a s kuskusom opražte na panvici. Pridajte med, premiešajte a pridajte mlieko. Povarte, kým kuskus zmäkne. Na tanieriku vytvorte naberačkou kopček a ozdobte jahodami, ktoré prelejte jogurtom. Dozdobte lístkom mäty.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 342 kcal/porce

  • Bielkoviny: 18 %
  • Sacharidy: 56 %
  • Tuky: 26 %
Stiahnuť recept
Buchta z repy

Buchta z repy

  • 250 g repy
  • 1 polievková lyžice prášku zo sušených lístkov stévie
  • 2 vajcia
  • 125 g rozpusteného masla
  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 60 g vlašských orechov
  • 50 g hrozienok
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup:

Predhrejte rúru na 160 °C, guľatú formu s priemerom 23 cm vytrite maslom a vyložte papierom na pečenie alebo zmes naplňte do košíčkov na muffiny. Ošúpte a nahrubo nastrúhajte repu a nasekajte orechy. Ušľahajte vajcia so stéviou, pridajte maslo, múku, prášok do pečiva. Vmiešajte repu, orechy a hrozienka. Pečte cca 45 minút v tortovej forme alebo pokiaľ nie je zabodnuté špáradlo suché.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 246 kcal

  • Bielkoviny: 10 %
  • Sacharidy: 62 %
  • Tuky: 28 %
Stiahnuť recept