Diétne dezerty
Snehové pusinky
- 4 bielky
- 40 g kokosového cukru
- štipka soli
Postup:
Do 4 bielkov pridáme 40 g kokosového cukru. Pridáme štipku soli, vymiešame do hustej peny a hmotu striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 50 °C.
Stiahnuť recept
Pudink s chia semienkami
- 150 g bieleho jogurtu do 3 % tuku
- 1 lyžica tvarohu
- 1 lyžička chia semienok
- 1 lyžica FIBROKI vlákniny
- ovocie (ríbezle, jahody, mango a pod.)
- sladidlo PECVA
Postup:
zmiešajte jogurt s tvarohom, sladidlom a chia semienkami a nechajte 20 minút stáť, aby semienka nasiakli a napučali. Potom pridajte ovocie a vlákninu.
Stiahnuť receptŠípkovo-jablkový koláč
- Suroviny na cesto:
- 100 g lieskových orechov
- 50 g vlašských orechov
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g FIBROKI sušienok
- 1 lyžica arašidového masla
- 50 ml kokosového mlieka
- Suroviny na náplň:
- 2 vaničky tvarohu
- 2 vajcia
- 4 lyžice trstinového cukru (alebo iné sladidlo - trebárs čakankový sirup podľa chuti)
- 3 lyžice šípkového pyré
- 2 jablká
Postup:
ingrediencie na cesto rozmixujte a zmiešajte v lepivú hmotu. Tú potom natlačte na spodok tortovej formy vymastenej kokosovým olejom a dajte na 10 minút upiecť do predhriatej rúry na 180 °C. Medzitým zmiešajte ingrediencie na náplň a nakrájajte jablká na plátky. Upečené cesto potrite ďalšími 3 lyžicami šípkového pyré, poukladajte naň 1/2 plátkov jabĺk, polejte tvarohovou plnkou a poukladajte druhou polovicou jabĺk. Pečte na 160 ºC asi hodinu až hodinu a pol, podľa rúry. Nechajte vychladnúť.
Šípkové pyré
- 1 kg šípok
- 1500 ml vody
- 4 lyžice medu
- 2 lyžice trstinového cukru
Postup:
šípky umyjeme a povaríme domäkka (cca 1 hodinu). Celé ich následne rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Možno pridať trochu vody, aby sa vám pyré lepšie pasírovalo. Do hmoty pridáme sladidlo (med, cukor, popr. čakankový sirup alebo stéviu) a varíme 1,5 - 2 hodiny, kým nevznikne hustejšia hmota. Neskôr dáme do pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom. Bez cukru je pyré dobré na použitie napríklad do omáčok.
Ríbezľová zmrzlina
- Zamrazené odstopkované ríbezle
- zamrazený banán, med alebo stéviové sladidlo, prípadne na dochutenie vanilkový extrakt
- tahini alebo lyžica mandľového masla
Postup:
Zamrazené ríbezle a banán vyberieme z mrazničky a necháme mierne rozmraziť, ale len natoľko, aby sa ovocie dalo rozmixovať. Zrelý banán dodá ríbezliam potrebnú sladkosť, napriek tomu však vzhľadom k vysokej kyslosti ríbezlí bude zmrzlina potrebovať mierne prisladiť medom alebo stéviou. Počas mixovania môžete dochutiť vanilkovým extraktom, 2 lyžičkami sezamovej pasty tahini alebo lyžicou mandľového masla či namočenými kešu orechmi.
Stiahnuť receptČučoriedkovo-banánové osviežujúce smoothie
- 1/3 šálky kokosovej vody
- 3/4 téglika jogurtu do 1,5 % tuku
- 1 šálka čučoriedok (možné aj zmrazených)
- 1 banán (možné aj mrazený)
- kokosové lupienky na ozdobu
- voliteľné: polievková lyžica celých či mletých ľanových semienok, 3 lyžice pomarančovej šťavy či džúsu, včelí peľ na ozdobu (len pre osoby, ktoré nie sú alergické na včelie produkty), čučoriedky na ozdobu
Postup:
Ingrediencie rozmixujeme spoločne na hladkú hmotu a ozdobíme kokosovými lupienkami, čučoriedkami na slamke, príp. aj včelím peľom.
Stiahnuť receptTvarohomarhuľový koláč (4 porcie)
- 1 nízkotučný tvaroh vo vaničke
- 1 polotučný tvaroh vo vaničke
- 150 g kokosu
- 2 vajcia
- 5-8 marhúľ (môžu byť z plechovky)
- 3 ČL prášku do pečiva
Postup:
Marhule si roztlačíme a zmiešame s tvarohmi. Potom pridáme kokos, vajcia, prášok do pečiva a všetko dôkladne premiešame. Takto hotovú zmes nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 180 ° cca 40-55 minút. Koláčom môžete nahradiť raňajky či olovrant.Kto vysúša?
Stiahnuť receptJahodová jogurtová zmrzlina
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 lyžička medu (podľa chuti)
- 2 PL ghí
- 1 biely jogurt (výnimočne možno použiť plnotučný)
- 8 veľkých jahôd (môže byť aj viac)
Postup:
Vajcia, žĺtok a lyžičku medu spoločne našľaháme a zahrievame, kým nezačne hustnúť. Pridáme 2 PL ghi, a nakoniec rozmixované jahody. Za stáleho šľahania necháme zhustnúť a potom vychladnúť. Do misky dáme biely jogurt a postupne zašľaháme vychladnutú zmes. Dáme zmraziť do mrazničky. Môžeme použiť aj nanukové formy.
Je možné urobiť aj verziu pre deti - špičku nanuku namočte do rozohriatej kvalitnej čokolády a posypte rozomletými orieškami.
Stiahnuť receptMakovotvarohový koláč
- 1 hrnček mletého maku
- 1,5 hrnčeka mandľovej múky
- 1/2 vaničky tvarohu
- 1 hrnček polotučného mlieka (možno pridať podľa hustoty cesta)
- sladidlo - napr. Pecva alebo čakankový sirup
- 2 lyžice kakaa alebo 3 vrecúška APINAT kakaa
- 4 bielky
- citrónová šťava
Postup:
Všetky ingrediencie okrem bielkov spolu zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý postupne vmiešame do vzniknutej hmoty. Cesto vlejeme do vymastenej formy (kokosovým olejom) alebo pekáča a pečieme na 180 ° asi 40 minút, kým sa navrchu neurobí „krusta“. Potom skúste vpichom špajdle, či sa cesto nelepí a je hotovo.
Stiahnuť receptJablkové muffiny
- 1 hrnček špaldovej múky
- ½ hrnčeka šípkovej múky
- 3 lyžice medu
- 1 lyžička kypr. prášku bez fosfátov
- 1 lyžička vanilky
- 1 lyžička citrónovej alebo pomarančovej kôry
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 2 jablká
- môžete pridať orechy či kvalitnú min. 74 % čokoládu
Postup:
Najskôr zmiešajte tekuté suroviny, teda mlieko, olej, vajcia a med. Potom pridajte suché suroviny. Netrieme! Iba zhruba premiešame. Pečte na 170 ° cca 30 minút.
Stiahnuť receptBanánový chlebíček
- 5 zrelých banánov (čím sú banány zrelšie, tým sladšiu bude mať chlebíček chuť)
- 1 až 1,5 hrnčeka špaldovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 1/3 hrnčeka oleje (vybrať si môžete svoj obľúbený, ale stačí i kvalitný slnečnicový)
- 5 PL bieleho jogurtu
- Hrozienka, goji, brusnice alebo vaše obľúbené sušené ovocie či semienka
Postup:
Banány, múku a ostatné suroviny dajte do misy a rozmixujte. Formu na biskupský chlebíček vymažte maslom a vysypte kokosom, alebo podložte papierom na pečenie. Cesto nalejte do formy, posypte zvyšným ovocím alebo semienkami a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 45 minút.
Tip: pre dosladenie je možné pridať lyžičku medu, ale vďaka sladkým banánom a sušenému ovociu nie je nutné chlebíček viac sladiť.
Čokoládové guľôčky
- 100 g mletých hrozienok
- 100 g slnečnicových semienok
- 100 g 80% čokolády
- kokos na obalenie guľôčok
Postup:
Hrozienka a semienka pomeľte, pridajte k rozpustenej čokoláde a zmiešajte. Malou lyžičkou naberajte, obaľte v kokose a vytvarujte do guľôčky.
Výživové hodnoty na 1 kus: 88 kcal
- Bielkoviny: 12 %
- Sacharidy: 46 %
- Tuky: 42 %
Limetkový cheesecake
- kakaové sušienky FIBROKI
- marmeláda DIETESSE.3
- 2 polotučné tvarohy
- 2 biele jogurty
- želatínový stužovač krému
- šťava zo 4 limetiek
- kôra z limetky
- sezónne ovocie na ozdobu
Postup:
Stiahnuť recept
Tekvicový cheesecake
- 200 g maslových sušienok FIBROKI
- 300 g tekvice
- 50 g masla
- 2 vajcia
- 200 g trstinového cukru
- 250 g tvarohu
- 250 g ricotty
- lyžička škorice, lyžička zázvoru
Postup:
Tekvicu uvaríme, rozmixujeme, scedíme vodu a necháme vychladnúť. Na dno tortovej formy nasypeme rozdrvené sušienky premiešané s maslom a dáme zapiecť na cca 8 minút pri 150 °C. V miske zmiešame vajcia s cukrom, ricottou a tvarohom, ochutíme škoricou a zázvorom a postupne pridávame vychladnutú tekvicu. Zmes nalejeme na vychladnuté sušienky a dáme späť do rúry. Pečieme cca 40 min. na 160 °C. Po upečení dáme vychladnúť do chladničky.
Výživové hodny na 1 porciu: 249 kcal
- Bielkoviny: 21 %
- Sacharidy: 48 %
- Tuky: 31 %
Dezert z kuskusu s jahodami
- 100 g rôznych druhov orieškov (lieskové, vlašské, mandle)
- 100 g kuskusu
- 150 ml polotučného mlieka
- 2 lyžice medu
- 400 g jogurtu do 3 % tuku
- 400 g jahôd, ale je možné aj iné ovocie
Postup:
Orechy nasekajte a s kuskusom opražte na panvici. Pridajte med, premiešajte a pridajte mlieko. Povarte, kým kuskus zmäkne. Na tanieriku vytvorte naberačkou kopček a ozdobte jahodami, ktoré prelejte jogurtom. Dozdobte lístkom mäty.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 342 kcal/porce
- Bielkoviny: 18 %
- Sacharidy: 56 %
- Tuky: 26 %
Buchta z repy
- 250 g repy
- 1 polievková lyžice prášku zo sušených lístkov stévie
- 2 vajcia
- 125 g rozpusteného masla
- 200 g polohrubej špaldovej múky
- 60 g vlašských orechov
- 50 g hrozienok
- 1 lyžička prášku do pečiva
Postup:
Predhrejte rúru na 160 °C, guľatú formu s priemerom 23 cm vytrite maslom a vyložte papierom na pečenie alebo zmes naplňte do košíčkov na muffiny. Ošúpte a nahrubo nastrúhajte repu a nasekajte orechy. Ušľahajte vajcia so stéviou, pridajte maslo, múku, prášok do pečiva. Vmiešajte repu, orechy a hrozienka. Pečte cca 45 minút v tortovej forme alebo pokiaľ nie je zabodnuté špáradlo suché.
Výživové hodnoty na 1 porciu: 246 kcal
- Bielkoviny: 10 %
- Sacharidy: 62 %
- Tuky: 28 %