Ľahké sviatky
- Predovšetkým všetko s mierou. Ochutnajte každé jedlo, na ktoré máte chuť, ale nedávajte si veľké porcie. Naberte si na tanier to, čo zjete naraz, a už si nepridávajte.
- Naberajte si na tanier s rozumom – začnite od šalátov. Keď si naberiete na tanier v prvom rade šaláty, zaženiete hlad a nasýtite sa „dobrými“ kalóriami. Keď sa najete zdravého šalátu, ľahšie potom odmietnete ďalšiu porciu kalórií.
- Buďte aktívny hneď po raňajkách. Prechádzka je dobrý nápad, ako spáliť kalórie prijaté počas veľkonočných raňajok, pred tým než usadnete ku káve a ľahkému múčniku.
Veľkonočný šalát s reďkovkami
Suroviny: ľadový šalát, 1 zväzok reďkoviek, ½ šalátovej uhorky, ½ bielej reďkovky, 6 varených vajec, jarná cibuľka podľa chuti, žerucha podľa chuti, 2 lyžičky šťavy z citróna, 1 biely jogurt do 3% tuku, soľ a korenie na dochutenie
Postup: Zeleninu poriadne umyte a osušte. Na veľký tanier rozložte natrhané listy ľadového šalátu, uhorku nakrájanú na plátky, reďkovky nakrájané na štvrtiny a bielu reďkev nakrájanú na kocky. Zeleninu jemne premiešajte a pokvapkajte ju bielym jogurtom a citrónovou šťavou. Pridajte uvarené vajíčka pokrájané na štvrtky. Všetko posypte žeruchou, jarnou cibuľkou a dochuťte soľou a korením.
Veľkonočná vajíčková nátierka
Suroviny: 4 natvrdo uvarené vajíčka, 1 zrelé avokádo, dijonská horčica - podľa chuti, ½ téglika bieleho jogurtu do 3% tuku, soľ, čierne korenie, citrónová šťava podľa chuti, nadrobno nakrájaná čerstvá pažítka, chilli korenie alebo čerstvá čili paprička, toasty FIBROKI
Postup: V mise zmiešajte nadrobno nakrájané vajíčka, roztlačené avokádo, biely jogurt, horčicu podľa chuti, citrónovú šťavu, pridajte čerstvú pažítku, chilli, soľ a korenie podľa chuti. Nátierku poriadne vymiešajte, prípadne vyšľahajte ručným šľahačom a natierajte na toasty FIBROKI
Mazanec
Suroviny: 400 g špaldovej múky, 50 g masla, 1 polotučný tvaroh, 2 lyžice oleja, prášok do pečiva (v zdravej výžive je možné kúpiť bez fosfátov), hrozienka, nasekané mandle, 3 vajcia, citrónová kôra
citrónová šťava, 2 lyžice medu, vanilkový cukor
Postup: Zmiešajte špaldovú múku a prášok do pečiva, pridajte povolené maslo, tvaroh, olej, vajcia, citrónovú kôru a šťavu a prislaďte medom a vanilkovým cukrom. Nakoniec primiešajte vopred namočené hrozienka a mandle. Vypracujte cesto a vytvarujte z neho na papieri na pečenie mazanec. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.