Zázvor ako štipľavé zlato
Zázvorový koreň je v súčasnosti bežnou komoditou každého oddelenia ovocia a zeleniny - využime ho teda. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, konkrétne Číny a Indie, kde sa ako korenie používa minimálne 4000 rokov. Rimania ho z Číny doviezli pred 2000 rokmi a rýchlo sa rozšíril po celej Európe.
Zázvor je mimoriadnym zdrojom účinných antioxidantov ako je gingerol, zingeron a shogaol. Podomácky sa využíva na liečbu najrôznejších ťažkostí. Vnútorne sa užíva proti nechutenstvu, bolestiam žalúdka, hnačkám, žalúdočným ťažkostiam, kašli a bronchitíde. Lokálne sa ním ošetrujú popáleniny tepelným žiarením a užíva sa ako analgetikum na tíšenie bolesti.
Zázvor je v každom ohľade mimoriadny, buďte však opatrní, ak užívate lieky na riedenie krvi, pretože sám o sebe riedi krv. Ak tieto lieky neužívate a zázvor dobre znášate, potom ním koreňte hlavné jedlá alebo marinády, ochucujte ním zelené šaláty, pripravujte si z neho upokojujúce a vitalitu podporujúce čaje. Môžete ho aj nakladať podobne ako je tomu v ázijskej kuchyni a následne podávať ako ozdobu ľubovoľného jedla.
Recepty
Zázvorový sirup na posilnenie imunity
Ingrediencie: Zázvor, škorica, klinčeky, citrón, med, prípadne čili paprička
Postup: Olúpte zázvor a nakrájajte ho na tenké plátky alebo na kocky. Opláchnite citrón, olúpte a nakrájajte na kolieska a do uzatvárateľného pohára na vrstvu zázvoru dajte vrstvu citróna a vrstvite na seba, až bude pohár plný. Pridajte škoricu, klinčeky, zalejte medom. Uzavrite pohár a nechajte stáť v chlade tri dni, napríklad za oknom, nie v chladničke. Po troch dňoch zlejte do pohára cez sitko. Pridávajte do čaju alebo si dajte každé ráno lyžičku pripraveného sirupu.
Zázvorový-kurkumový ANTIOXIDAČNÝ ČAJ
Ingrediencie: 2 šálky vody, ¼ lyžičky kurkumového prášku, 1 lyžička zázvorového prášku alebo kúsok čerstvého zázvoru pokrájaného alebo strúhaného, 1 pokrájaný cesnakový strúčik alebo ½ lyžičky cesnakového prášku, 1 citrón alebo kvapka citrónového oleja, štipka kajenského korenia, prípadne pár kvapiek sladidla PECVA
Postup: V kastróle zohrejete vodu, kurkumu, zázvor, kajenské korenie a cesnak a privediete zmes do varu. Stiahnite teplotu a nechajte prebublávať sedem minút. Preceďte do šálky. Vmiešajte čerstvú citrónovú šťavu alebo kvapku citrónového oleja, med či sladidlo PECVA. Pite teplé.