Zázvor ako štipľavé zlato

Sezónne recepty
Zázvor ako štipľavé zlato

Zázvorový koreň je v súčasnosti bežnou komoditou každého oddelenia ovocia a zeleniny - využime ho teda. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, konkrétne Číny a Indie, kde sa ako korenie používa minimálne 4000 rokov. Rimania ho z Číny doviezli pred 2000 rokmi a rýchlo sa rozšíril po celej Európe.

Zázvor je mimoriadnym zdrojom účinných antioxidantov ako je gingerol, zingeron a shogaol. Podomácky sa využíva na liečbu najrôznejších ťažkostí. Vnútorne sa užíva proti nechutenstvu, bolestiam žalúdka, hnačkám, žalúdočným ťažkostiam, kašli a bronchitíde. Lokálne sa ním ošetrujú popáleniny tepelným žiarením a užíva sa ako analgetikum na tíšenie bolesti.

Zázvor je v každom ohľade mimoriadny, buďte však opatrní, ak užívate lieky na riedenie krvi, pretože sám o sebe riedi krv. Ak tieto lieky neužívate a zázvor dobre znášate, potom ním koreňte hlavné jedlá alebo marinády, ochucujte ním zelené šaláty, pripravujte si z neho upokojujúce a vitalitu podporujúce čaje. Môžete ho aj nakladať podobne ako je tomu v ázijskej kuchyni a následne podávať ako ozdobu ľubovoľného jedla.

Recepty

Zázvorový sirup na posilnenie imunity

Ingrediencie: Zázvor, škorica, klinčeky, citrón, med, prípadne čili paprička

Postup: Olúpte zázvor a nakrájajte ho na tenké plátky alebo na kocky. Opláchnite citrón, olúpte a nakrájajte na kolieska a do uzatvárateľného pohára na vrstvu zázvoru dajte vrstvu citróna a vrstvite na seba, až bude pohár plný. Pridajte škoricu, klinčeky, zalejte medom. Uzavrite pohár a nechajte stáť v chlade tri dni, napríklad za oknom, nie v chladničke. Po troch dňoch zlejte do pohára cez sitko. Pridávajte do čaju alebo si dajte každé ráno lyžičku pripraveného sirupu.

Zázvorový-kurkumový ANTIOXIDAČNÝ ČAJ

Ingrediencie: 2 šálky vody, ¼ lyžičky kurkumového prášku, 1 lyžička zázvorového prášku alebo kúsok čerstvého zázvoru pokrájaného alebo strúhaného, ​​1 pokrájaný cesnakový strúčik alebo ½ lyžičky cesnakového prášku, 1 citrón alebo kvapka citrónového oleja, štipka kajenského korenia, prípadne pár kvapiek sladidla PECVA

Postup: V kastróle zohrejete vodu, kurkumu, zázvor, kajenské korenie a cesnak a privediete zmes do varu. Stiahnite teplotu a nechajte prebublávať sedem minút. Preceďte do šálky. Vmiešajte čerstvú citrónovú šťavu alebo kvapku citrónového oleja, med či sladidlo PECVA. Pite teplé.

 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.