Partnerská večera
Nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza žalúdkom. A niečo na tom bude. Už od pradávna hľadali ľudia spôsob, ako podnietiť vášeň a využívali na to silu prírody. Dnes už síce máme veľa farmaceutík, ktoré sľubujú zvýšenie túžby. Ale čo si budeme nahovárať, prírodné afrodiziaká majú oproti tým z lekárne minimum vedľajších účinkov a všeobecne sú bezpečnejšie.
Čo príroda ponúkala v minulosti a dnes sa tomu zasmejeme?
Samotný pojem afrodiziakum súvisí s gréckou bohyňou lásky, krásy, plodnosti a sexuality – Afrodite (rímsky Venuša). Starovekí Egypťania pripisovali afrodiziakálne účinky napríklad sušenému krokodíliemu penisu, ostňom morských ježkov alebo chvostíkom jašteričiek. Starovek a stredovek sa vyžíval v nápojoch lásky, napríklad z mandragory, ktoré boli často jedovaté a spájané s čarodejníctvom. V Indii preferovali hašiš a živicu, v Číne ženšen, domorodci v peruánskych Andách používali koreň stromu maca, v Afrike kôru stromu yohimbe a v Amerike využívali napríklad lysohlávky.
Čo sú vlastne afrodiziaká?
Stručne povedané akákoľvek látka alebo potravina, ktorá vzbudzuje pohlavný pud, navodzuje túžbu, zvyšuje potešenie a výkon. Môžu ovplyvniť isté miesta v mozgu, prietok krvi v panvovej oblasti a produkciu hormónov. U mužov zvyšujú libido, ženám zvyšujú prietok krvi a citlivosť pohlavných orgánov. Skrátka si vďaka nim môžete spestriť atmosféru a prežiť nezabudnuteľnú noc.
Na ktoré potraviny staviť?
Úspech máte zaručený, pokiaľ v prvom rade pohladíte chuťové bunky. Preto si vyberajte potraviny, ktoré máte radi, ale zároveň sa nebojte trochu experimentovať.
Vykúzlite rozpaľujúcu večeru alebo rovno raňajky, a využite silu známych i menej známych afrodiziák. Pozor len, aby jedlo bolo ľahké, aby ste neskončili s plným bruškom na gauči.
Morské plody a morská zelenina na zvýšenie testosterónu – Obľúbené ustrice obsahujú množstvo aminokyselín. Zbožňoval ich vraj aj známy milovník Casanova. Ale nielen ustrice majú žiaduce účinky. Aj ryby s ružovým mäsom a ostatné morské plody obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré posilňujú srdce, podporujú prekrvenie tela a stimulujú tvorbu testosterónu u mužov. Morská zelenina obsahuje vysokú hladinu vitamínov B1 a B2, ktoré pomáhajú produkcii pohlavných hormónov, a ďalej tiež mangán a selén pôsobiace na metabolizmus aj náladu. Servírujte teda tuniaka, halibuta, sardinky alebo lososa so šalátom z morských rias.
Videorecept: Slávky na víne
https://www.youtube.com/watch?v=DbX3pNKr0AU
Čokoláda naladí na romantickú vlnu – Milovali ju ženy v háreme i panovníci, je snáď najznámejším afrodiziakom. Zaháňa depresie, navodzuje pocit radosti, šťastia a uspokojenia, pretože po konzumácii čokolády s obsahom kakaa nad 85% stúpa hladina serotonínu a dopamínu. Navyše tiež podporuje zážitok vášne a intimity. To všetko vďaka obsahu fenylethylamínu, čo je látka zo skupiny amfetamínov.
Luxusné afrodiziakum v podobe hľuzoviek – Afrodiziakálne účinky hľuzoviek sú známe už z dávnej histórie. Ich vôňa údajne napodobňuje androstenón, ktorý vábi opačné pohlavie. Pripravte si jednoduché cestoviny s hľuzovkovou pastou a skúste zlákať svojho partnera.
Škorica a šafran alias korenie lásky - Vôňa škorice prebúdza zmysly, jej konzumácia zahrieva telo a zvyšuje intímny apetít. Šafran je považovaný za liek na depresie a nechuť na sex, hojne ho využíva perzská medicína. Najviac sa jeho účinky prejavia v kombinácii s mliekom, takže ho pridajte napríklad do smotanovej omáčky alebo talianskeho rizota.
Chilli papričky - Kapsaicín prekrví celé telo a dodá množstvo energie, čo je pre vášeň nenahraditeľné. Papričky môžete pridať do mäsa, zeleniny aj čokoládovej peny.
https://www.naturhouse.sk/recepty
Figy a med pre zdravú túžbu – Bohaté na vitamíny skupiny B, minerály, kyselinu pantotenovú, listovú a železo. Dodajú energiu a fungujú ako stimulant túžby. K figám pridajte med, ktorým milostnú túžbu ešte podporíte. Vytvorte jednoduchý dezert z gréckeho jogurtu, fíg, orieškov a medu.
Rímsky symbol lásky - mandle - Pomáhajú produkcii testosterónu, posilňujú libido a u žien vzbudzujú túžbu. V starovekom Ríme symbolizovali lásku a plodnosť.
Granátové jablko pre väčší apetít - Zvyšuje libido u mužov aj žien. Obsahuje testosterón a zvyšuje potenciu. Povznáša náladu a uvoľňuje napätie. Jeden pohár denne stačí.
Zázvor prebúdza zmysly - Má zahrievacie účinky, vie rozprúdiť krv a aktivuje zmysly. Skúste ho nastrúhať, zmiešať s medom a takto použiť do dezertu.
Goji prezývané „ovocie radosti“ – Superpotravina, ktorá vie údajne liečiť neplodnosť. Najväčšiu silu má šťava z goji.
Venušine plody - jahody - Vďaka obsahu zinku sú vhodným afrodiziakom. Najlepšie vstrebateľné budú ako dezert s tvarohom alebo kyslou smotanou.
Banán pre sexuálnu energiu - Obsahuje draslík, ktorý navodzuje pocit šťastia a zvyšuje sebavedomie.
Bazalka na oživenie – Zvyšuje srdcovú frekvenciu a zlepšuje prietok krvi. Tým stupňuje túžbu.
Zeler – Živiny v ňom obsiahnuté podporujú libido. Zaraďte túto aromatickú zeleninu v podobe prísady do polievky alebo dusenej zeleniny.
Muškátový oriešok – Stimuluje a často ho využívajú hinduistické kultúry.
Pozor na alkohol
Alkohol môže v malých dávkach pôsobiť afrodiziakálne, etylalkohol odbúrava úzkosť a povzbudzuje vášeň. Ale túžbu môže tiež zabiť. Avšak bublinky môžete pokojne využiť aj zdravo. Čo skúsiť namiesto šampanského a vína napríklad kvasený nápoj zo zeleného čaju kombucha, ktorý je plný antioxidantov, pomáha tráveniu, srdcu aj chudnutiu? Poznať tzv. nápoj bohov alias brezovú miazgu plnú vitamínov, minerálov a antioxidantov? Kokosovú vodu, ktorá slúži ako posilňovač metabolizmu, zvyšuje prietok krvi, a tak slúži ako afrodiziakum? Alebo si namiešať antistresový drink?
Recept na antistresový drink:
Suroviny: 500 ml vody, 1 hrsť malín, 2 hrsti ananásu, 2 PL jablčného octu, 5 lístkov bazalky, ľad.
Postup: Ovocie nakrájajte na kúsky a nasypte do džbánku. Pridajte lístky bazalky, jablčný ocot a zalejete vodou. Premiešajte a dajte cca na hodinu do chladničky.
Najlepším afrodiziakom je naše zdravie
Nie je ľahké cítiť sa príťažlivo s nadváhou alebo zdravotnými problémami spojenými so zlou stravou. Predpokladom udržania zdravého intímneho života je byť fit, cítiť sa dobre a mať zdravé sebavedomie. Príjemná prechádzka po romantickej večeri môže byť prínosná.
3 večerné chody
1)
Zelerový krém
Suroviny: 1 cibuľa, 300 g stonkového zeleru, 1–2 zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, soľ, korenie, 1 strúčik cesnaku, 2 PL kyslej smotany, 1 PL ghí alebo masla
Postup: Na masle (ghí) osmažte cibuľu nakrájanú najemno, pridajte stonkový zeler nakrájaný na kúsky, 1–2 zemiaky nakrájané na kocky a krátko opečte. Zeleninu zalejete jedným litrom zeleninového vývaru, pridajte soľ, roztlačený strúčik cesnaku, korenie a povarte asi desať minút. Potom všetko dôkladne rozmixujte tyčovým mixérom. Na záver zelerový krém zjemnite trochou smotany a znova krátko povarte.
Cestoviny s krevetami a paradajkovou omáčkou
Suroviny pre 2 osoby: 250 g cestovín, 200 g lúpaných kreviet, 1 hrsť nasekanej zelerovej vňate, 1 menšia červená cibuľka, 1 chilli paprička, 1–2 strúčiky cesnaku, 2 veľké paradajky, 4 cherry paradajky, olivový olej, mleté čierne korenie, bazalka
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu a zlejte. Veľkým paradajkám narežte šupku a sparte ich vriacou vodou, aby sa dali ošúpať. V panvici na troche olivového oleja osmažte nadrobno nakrájanú cibuľku, čili papričku a plátky cesnaku. Potom prihoďte krevety, zelerovú vňať a paradajky nakrájané na kocky. Ochuťte čiernym korením a za občasného miešania restujte, až sa paradajky rozpadnú do hustej kaše. Na záver pridajte rozpolené cherry paradajky a prehrejte. Premiešajte s cestovinami a ozdobte bazalkou.
Kakaové „lanýžky“
Suroviny na 7 „lanýžkov“: 50 g sušených datlí, 20 g drvených ovsených vločiek, 7 ks klinčekov, 3 ks korenia, 1 štipka chilli, ¼ ČL škorice, ¼ ČL muškátového orieška, ½ ČL mletej kávy, raw kakao
Postup: Datle nakrájajte nadrobno, zalejte 30 ml teplej vody a nechajte asi 15 minút odstáť. Korenie rozdrvte v mažiari najemno. Datle preložte do mixéra. V tekutine premiešajte korenie, kávu a vločky. Pridajte do mixéra a vytvorte kompaktnú hmotu. Oddeľte od seba 7 kúskov, vytvorte „lanýžky“ a obaľte ich v raw kakau.
2)
Šalát s lososom a jahodami
Suroviny pro 2–4 osoby: 200 g údeného lososa, 1 fenikel (veľká buľva), 50 g rukoly na jemné pásiky, 200 g jahôd, citrónová šťava
Na zálievku: 4 PL olivového oleja, 2 PL bieleho vinného octu, 1 PL kremžskej horčice, 1 ČL medu, soľ, korenie
Postup: V miske zmiešajte prísady na zálievku, dochuťte čiernym korením, soľou a dajte bokom. Lososa (podľa chuti pokvapkaného citrónovou šťavou), fenikel, rukolu a jahody dajte do inej misy. Šalát prelejte zálievkou a jemne ho premiešajte, aby sa všetko pokrylo dresingom. Šalát môžete doladiť nahrubo rozdrveným čiernym korením.
Morčací plátok so zeleninou
Suroviny pre 2 osoby: 2 morčacie plátky z pŕs, 2 mrkvy, 1 avokádo, 1 cibuľa, 1 hrsť čerstvej bazalky, soľ, korenie, 2 PL vinného octu, olivový olej
Postup: Morčacie plátky osoľte, okoreňte a opečte na olivovom oleji, asi 3 minúty na každej strane. Potom vyberte a orestujte zeleninu – ošúpané a na kocky pokrájané avokádo, mrkvu nakrájanú na hranolky a cibuľu na prúžky. Po 5 minútach pokvapkajte vínnym octom a ochuťte soľou a korením. Mäso vráťte na panvicu, nech sa prehreje. Ak sa zmes prichytáva, pokojne ju podlejte trochou vody. Na záver vmiešajte hrsť nakrájanej bazalky. Podávajte najlepšie so šafranovou ryžou.
Čokoládová pena s chilli a pomarančom
Suroviny na 2 väčšie porcie: 75 g horkej čokolády, 125 ml ovsenej alebo kokosovej smotany, 1 štipka chilli, 2 pomaranče
Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a v mažiari si rozdrvte štipku chilli, ktoré následne pridajte do rozpustenej čokolády. Misku s čokoládou zložte z kúpeľa a vlejte smotanu. Všetko spolu premiešajte a dajte asi na pol hodinky až hodinu do chladničky. Potom prešľahajte a vrstvite dieliky pomaranča s čokoládovou penou do pohárov. Pred podávaním dajte dezert ešte vychladnúť do chladničky.
3)
Figy s mozzarellou
Suroviny pre 4 osoby: 5 fíg, 250 g mozzarelly, 3 PL olivového oleja, 1 ČL ružového korenia, 2 vetvičky tymianu, morská soľ
Postup: Mozzarellu nakrájajte na plátky hrubé cca 1 cm a nechajte odkvapkať. Umyte figy a nakrájajte ich na kolieska. Zmiešajte olivový olej, lístky z 2 vetvičiek tymianu, nahrubo nadrvené korenie a štipku soli. Tak vytvoríte zálievku. Na tanieri rozdeľte plátky mozzarelly, na ne dajte kolieska fíg a pokvapkajte ich pripravenou zálievkou. Nechajte 10 minút odležať a podávajte.
Šafranové rizoto s krevetami
Suroviny pre 2 osoby: 160–180 g ryže na rizoto, 8 kreviet strednej veľkosti, 40 g masla (alebo ghí), pár nitiek šafranu, 1 šalotka, 2–3 PL mascarpone (alebo ricotty), 150 ml suchého bieleho vína, 500 ml teplého zeleninového vývaru, 1 granátové jablko, soľ
Postup: V kastróliku rozpustite 20 g masla a orestujte šalotku nakrájanú najemno. Z dvoch kreviet odstráňte hlavu a pancier a nakrájajte každú na 3–4 kúsky. K šalotke pridajte nakrájané aj celé krevety (celé krevety po cca 3 minútach dajte bokom – na ozdobu). Vsypte ryžu, premiešajte, aby sa zrnká obalili tukom, a po chvíli zalejte bielym vínom. Keď sa víno odvarí, pridávajte do ryže postupne teplý vývar. Nakoniec pridajte šafran. Hotové rizoto stiahnite z platne, vmiešajte zvyšok masla, pridajte 2–3 lyžice mascarpone (alebo ricottu) a dochuťte soľou. Na tanieri ozdobte celými krevetami a zrnkami granátového jablka.
Čokoládový chia puding s banánom a orieškami
Suroviny pre 2–3 osoby: 2 zrelé banány, 1 PL kakaa, 1 štipka soli, 250 ml mlieka, 4 PL chia semienok, 1 hrsť obľúbených orechov, med alebo sirup podľa chuti
Postup: Ošúpte 1 banán, v miske ho roztlačte vidličkou a zmiešajte s kakaom a štipkou soli. Prilejte mlieko a dôkladne rozmiešajte. Potom vmiešajte chia semienka. Zmes prikryte potravinárskou fóliou a nechajte cez noc v chladničke.
Ošúpte druhý banán, pozdĺžne ho prepoľte a rozkrájajte na tretiny. Kúsky banánu pritlačte k stenám 2–3 servírovacích pohárov. Puding vyberte z chladničky, premiešajte a rozdeľte do pohárov. Ozdobte nasekanými orechmi, pokvapkajte medom alebo sirupom a podávajte.