Na jar stavte na červenú repu

Sezónne recepty
Na jar stavte na  červenú repu

Pripravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE v Jindřichovom Hradci

Konečne je to tu! Dočkali sme sa jari. Príroda sa prebúdza k životu, všetko sa zelenie ... Ale vy sa po zime cítite unavení a bez energie? Je načase nájsť si nejakú vzpruhu, ktorá nás vymaní z letargie a do našich žíl vleje nový elán. Takýto elixír je dostupný. Je ním obyčajná červená repa - cvikla, z ktorej môžeme vyrábať chutné nátierky, polievky, šaláty a v neposlednom rade aj posilňujúce šťavy.

Výživné látky v repe pomáhajú chrániť vnútorné orgány, zlepšujú srdcovo cievne zdravie a sú prevenciou celého radu chorôb. Repa výrazne podporuje detoxikačné procesy v tele, podporuje funkciu pečene a čistí krv. Popíjanie repovej šťavy zvyšuje aktivitu imunitného systému, ktorému tak dodávame celú radu účinných látok. Červená repa je skvelým pomocníkom pri zvýšení prísunu vitamínov a vlákniny. Repa je bohatá na vitamín C, kyselinu listovú, mangán a draslík.

Červená repa v pomerne krátkom čase dokáže povzbudiť mozgovú aktivitu tým, že obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré zvyšujú prietok kyslíka mozgom. Pre študentov a duševne pracujúcich je to teda lepšia alternatíva k/oproti bežnej káve či čaji.

POSILŇUJÚCI KOKTEIL Z ČERVENEJ REPY
Ingrediencie:
1 červená repa, 2 jablká, 4 mrkvy, asi 1 cm zázvoru, zelerová vňať na ozdobu
Postup:
Ovocie a zeleninu očistite, dajte do odšťavovača a vylisujte. Ozdobte zelerovou vňaťou. Podávajte.

REPOVÉ FAŠÍRKY Z RÚRY
Ingrediencie:
2 veľké repy, 25 g drveného ľanového semienka, 60 g drvených ovsených vločiek, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, soľ, korenie, tymián
Postup:
Repy ošúpte, nastrúhajte najemno, poriadne ich rukami postláčajte, aby pustili šťavu, zmiešajte s ľanovým semienkom, vločkami, najemno nakrájanou cibuľou a prelisovaným cesnakom. Vmiešajte olej, osoľte, okoreňte a dochuťte tymiánom. Nechajte asi pol hodiny odstáť, aby sa zmes dobre prepojila a potom tvarujte asi 12 fašírok, ktoré pečte približne pol hodiny dozlata pri 180 ° C na plechu vyloženom pečiacim papierom. Fašírky môžete podávať s ľahkým jogurtovým dipom z jogurtu, prelisovaného cesnaku, citrónovej šťavy, soli a korenia.

REPOVÝ ŠALÁT S BALZAMIKOM A VLAŠSKÝMI ORECHMI
Ingrediencie:
½ červenej cibule nakrájanej najemno, ¼ šálky balzamikového octu, 8 stredných červených rep, ½ šálky vlašských orechov, 2 čajové lyžičky dijonskej horčice, ½ lyžičky čierneho korenia, ½ šálky pokrájanej jarnej cibuľky
Postup:
V menšej mise namočte červenú cibuľu v balzamiku. Odložte. Umyte repy, odkrojte korene, uvarte alebo vložte do parného hrnca na 35-45 minút. Repy ošúpte pod studenou vodou, nakrájajte na kocky a vložte do misy, v ktorej ich budete podávať. Vlašské orechy opečte 4-5 minút v rúre, kým sa nerozvoňajú (pri asi 180 ° C). Vyberte ich z rúry a odložte. Na repu pridajte marinovanú cibuľu. Zvyšný ocot zmiešajte s horčicou a korením. Zmiešajte s repou a cibuľou. Šalát podľa chuti dosoľte. Dobre premiešajte. Šalát posypte opraženými orechmi a jarnou cibuľkou.

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.