Na jar stavme na zelenú: brokolica, špenát a fenikel
Rada ľudí sa práve na jar cíti unavená, bez nálady a trpia jarnou únavou. Je to spôsobené tým, že po zime je ľudské telo značne vyčerpané, chýbajú nám vitamíny, minerálne látky a pocit únavy podporujú aj zlé stravovacie návyky, nedostatočný pitný režim, maškrtenie sladkých alebo solených pochutín a nedostatok pohybu. Preto je jar ideálnym obdobím pre jarnú očistu organizmu, zbavenie tela toxínov a doplnenie vitamínov.
Pre jarnú očistu sme pre vás pripravili balíček na 3 týždne Chudnutie a detoxikácia, ktorý obsahuje jedálniček, recepty a rady pre jarnú očistu a tiež naše exkluzívne produkty pre jarnú detoxikáciu.
Brokolica je bohatá na vlákninu a karotenoidy. Brokolica a hlúbová zelenina vôbec podporujú tvorbu kostí. Hľadali by ste napríklad vápnik práve tu? Len jediná šálka surovej brokolice obsahuje 41 mg vápnika a 79 mg vitamínu C, ktorý zvyšuje jeho vstrebávanie. Pre tvorbu kostí je dôležitý aj obsah vitamínu K. Flavonoidy, kyselina listová a draslík tiež chránia pred srdcovými chorobami. Podstatný je aj podiel horčíka, minerálnej látky nevyhnutnej pre činnosť svalov, srdca, prenosu nervových vzruchov a tvorbu hormónov. Brokolica je aj zdrojom chrómu a koenzýmu Q10. Koenzým Q10 hľadáme skôr v živočíšnych potravinách. Ale je to práve brokolica a tiež špenát, ktoré sú jednými z mála druhov zeleniny, kde je podstatne zastúpený.
Špenát sa stal populárnym vďaka Pepkovi námorníkovi. Aj keď sa vedci zmýlili s nastavením desatinnej čiarky pri stanovení obsahu železa v tejto zelenine, je úplne evidentné, že špenát patrí medzi prírodnú stravu s najvyšším množstvom živín a ochranných látok, a preto sa nezdráhajte s ním trochu experimentovať a vyskúšajte aj jeho úpravu v surovom stave. Týmto uchováme neporušené väzby kyseliny šťaveľovej v organickej podobe, ktorú organizmus využíva k podpore črevnej perialistiky. Jeho konzumácia znižuje riziko ochorenia srdca a ciev, zahŕňajúcu mozgovú mŕtvicu a ischemickú chorobu srdca. Pôsobí proti mnohým druhom rakoviny, chráni proti vekom podmienenej makulárnej degenerácii a katarakty. Obsahuje nadpriemerné množstvo vitamínu A, vitamínov skupiny B, vitamínu C a tiež draslíka, medi, železa, horčíka, mangánu a vlákniny.
U nás sme donedávna vlastne poznali fenikel len v podobe semienok, z ktorých nám v detstve často pripravovali tráviaci čaj. Dnes sa ale nemusíme zďaleka obmedzovať na semienka. Naše obchody po celú zimu, aj v predjarí, ponúkajú feniklové buľvy, ktoré sú skvelé do čerstvých šalátov, ale aj do zeleninových štiav, polievok alebo zapečených či dusených pokrmov. Fenikel je dôležitým zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a draslíka. Vysoký podiel vlákniny pomáha riešiť problémy tráviaceho traktu, viaže toxíny a tukové látky v črevách, znižuje hladinu cholesterolu a krvných tukov. Vysoký obsah draslíka podporuje hospodárenie s vodou a funkciu buniek, vitamín C podporuje imunitný systém a mentálnu sviežosť. Obsahuje 12 dôležitých stopových prvkov a 14 aminokyselín v ideálnom zložení. Kyselina listová je účinným prostriedkom na posilnenie nervov a podporu dobrej nálady.
Vyskúšajte naše chutné a jednoduché recepty:
FENIKLOVÝ ŠALÁT
Ingrediencie na 2 porcie: 2 fenikle, 4 lyžice kyslej smotany (sójovej, kokosovej alebo jogurtu), 1 PL citrónovej šťavy, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica jablčného octu, bylinková soľ
Postup: Fenikel očistite, umyte a nechajte dobre odkvapkať, pokrájajte na tenké lupienky. Vňať nadrobno posekajte. Zo smotany či jogurtu, citrónovej šťavy, oleja, octu a soli pripravte zálievku a premiešajte s feniklom. Rozdeľte do misiek či na taniere a posypte posekanou vňaťou.
ŠPENÁTOVÉ SMOOTHIE S MATCHA A ĽANOVÝM SEMIENKOM
Ingrediencie: 5 dielov špenátu, 4 diely kivi, 1 diel limetky, 2 g zeleného čaju matcha, lyžička ľanového semienka
Postup: Ingrediencie vložte do mixéra a zmixujte, neodšťavujte, aby ste neprišli o dôležitú vlákninu. Užívajte 1x denne 300 ml takto pripraveného smoothie. Dôležitou súčasťou tohto nápoja je dodržiavanie dostatočného a pravidelného pitného režimu, a to aspoň 2 l vody denne a dostatok pohybu.
FAREBNÝ BROKOLICOVÝ ŠALÁT
Ingrediencie na 6 porcií: ¼ hrnčeka balzamikového octu, 2 lyžičky dijonskej horčice, 2 lyžičky medu, ¼ lyžičky čierneho korenia, 2 lyžice olivového oleja, 2 brokolice, 1 malá červená cibuľa nakrájaná na mesiačiky, ½ hrnčeka celých mandlí opražených a nahrubo nasekaných, ½ hrnčeka sušených brusníc, 115 g rozdrobeného kozieho syra
Postup: Surové ružice brokolice varte 4 minúty v pare, opláchnite studenou vodou a dobre osušte. Vo veľkej mise ušľahajte ocot, horčicu, med a korenie. Za stáleho šľahania pridávajte olivový olej, až sa všetko spojí. Zmes dajte bokom. Brokolicu pridajte k zálievke. Zo zvyšných stoniek odkrojte konce a škrabkou na zeleninu ošúpte tuhú šupku. Stonky posekajte v kuchynskom robote. Posekané stonky nasypte do misy, pridajte cibuľu, mandle a brusnice a potraste. Šalát rovnomerne rozdeľte na tanieriky a posypte syrom.