Melón a leto

Sezónne recepty
Melón a leto

Článok pripravila Mgr. Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE Jindřichův Hradec

Snáď žiadne iné ovocie nezakričí tak hlasno: "LETO!!!" ako práve jemne chrumkavý a osviežujúci melón. Viete, že z botanického hľadiska to je vlastne najväčšia bobuľa? Hoci nakoniec patrí medzi tekvicovité zeleniny :-).

Napriek tomu, že sa zdroje líšia v pôvode tohto ovocia a niekto ho prisudzuje Ázii a iní zase Afrike, je isté, že melón hral veľmi dôležitú úlohu u národov pochádzajúcich z oblastí s obmedzenými vodnými zdrojmi a tento osviežujúci plod im okrem životne dôležitej hydratácie dodával aj mnoho dôležitých živín a udržiaval ich vitálnymi.

Melón obsahuje jeden z najdôležitejších antioxidantov, ktorým je vitamín C (stimulujúci imunitný systém), vitamín A (udržujúci zdravé oči) a vitamín B6 (podporujúci mozgovú činnosť). Je veľmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopénu. Lykopén poznáme z bohatého obsahu v paradajkách, ale melón ho tiež obsahuje vo veľkom množstve. V skutočnosti dosahuje najvyššiu koncentráciu lykopénu medzi akýmkoľvek ovocím alebo zeleninou!

Melóny sú bohaté na elektrolyty (sodík a draslík), takže toto skvelé ovocie vyživuje telo nielen náhradou elektrolytov, ktoré sa stratia potením, ale aj hydratuje bunky a udržuje vodnú rovnováhu medzi bunkami. Tento rast bunkových funkcií nakoniec podporuje metabolizmus a energetizuje telo.

Melón má vysoký podiel vody a nižšie množstvo kalórií ako mnoho iných ovocných druhov (celá šálka melóna obsahuje 48 kalórií), takže dodáva viac živín ako kalórií, čo je mimoriadny prínos.

Medzi dve skvelé osviežujúce desiaty z vodného melóna patrí melónové smoothie a melónové nanuky. Na melónové smoothie vezmite 2 šálky nakrájaného melóna bez semienok a dajte do mixéra. Pridajte šálku mrazených jahôd a asi pol šálky jogurtu alebo kefíru alebo domáceho mandľového mlieka a trochu medu alebo stéviového sladidla PECVA na dochutenie. Pre výživnejšiu variantu pridajte mrazený banán alebo polku avokáda. Rozmixujte. Na melónové lízanky nakrájajte melón na kúsky, z ktorých odstránite kôstky, do nich zapichnete špajľu a zamrazíte ich. Skvelé!

GAZPACHO Z  VODNÉHO MELÓNA

Suroviny na 4 porcie: 4 šálky vodného melóna zbaveného semienok, 1 malá olúpaná a pokrájaná červená cibuľa, 2 pokrájané uhorky, 2 malé pokrájané chilli papričky bez kôstok, 3 pokrájané paradajky, 3-4 polievkové lyžice jablčného domáceho octu alebo balzamika, 1-2 polievkové lyžice olivového oleja, štipka kajenského korenia, 2 lyžičky kvalitnej soli, 1/4 šálky pokrájaného koriandra alebo petržlenu, šťava z jednej limetky, 2 jarné cibuľky

Postup: Do mixéra dajte 3 šálky melóna, cibuľu, uhorky, 1 chilli papričku a paradajky a mixujte až do dosiahnutia jemnej zmesi. Pridajte 3 lyžice octu, olivový olej, kajenské korenie a soľ a niekoľkokrát rozmixujte. Ochutnajte. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte jednu lyžicu octu. V letnom období dajte zmes do chladničky a asi jednu hodinu chlaďte. Na ozdobu použite zvyšok vodného melóna, chilli papričku, koriander alebo petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a pridajte limetkovú šťavu. Okoreňte niekoľkými štipkami morskej soli. Vychladenú zmes nalejte do misiek a ozdobte.

MELÓNOVÝ SORBET S BANÁNOM

Suroviny na 4 porcie: 2 väčšie zrelé banány ošúpané a nakrájané na tenké kúsky, šálka nakrájaného melóna, ½ šálky čerstvej pomarančovej šťavy, ¼ šálky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

Postup: Na dno plytkej nádoby položte kúsky banánu a melóna, zalejte pomarančovou šťavou a citrónovou šťavou a dajte do mrazničky aspoň na 4 hodiny. Ovocie rozmrazujte pri izbovej teplote 10 minút, rozdrvte na malé kúsky a rozmixujte dohladka v mixéri. Podávajte ihneď v malých šálkach alebo dajte späť do mrazničky maximálne na hodinu. Ak budete mraziť dlhšie ako hodinu, pred podávaním zmes znovu rozmixujte.

MELÓNOVÉ JEDNOHUBKY

Melón s fetou, mozzarellou, tofu alebo Šmakym
Suroviny: asi 500 g dužiny vodného melóna, 150-200 g fety, alebo mozzarelly, alebo tofu, alebo Šmaky, 1 lyžica balzamikového octu, prípadne lyžička tekutého medu

Melón a syr alebo jeho náhradku nakrájajte na malé kúsky. Ocot s medom premiešajte, aby sa spojili. Melón so syrom spojte špáradlom a mierne pokvapkajte zálievkou.

Melón sa sušenou šunkou
Suroviny: 1 malý žltý melón, asi 200 g plátkov sušenej šunky

Postup: Z melóna vydlabte kôstky, nakrájajte ho na silnejšie polmesiačiky a zbavte ich kôry. Potom každý plátok obaľte v sušenej šunke.

 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.