Imunita v kondícii
Pripravila Mgr. Štěpánka Kutišová, nutričná poradkyňa NATURHOUSE v Jindřichovom Hradci
Silná imunita je pre správnu obranyschopnosť tela veľmi dôležitá. Preto by ste ju mali posilňovať obzvlášť v zimných mesiacoch, kedy je riziko prechladnutia a viróz najvyššie. Prečítajte si pár našich jednoduchých rád, ako na to.
- Dajte si raňajky a začnite deň bez kofeínu. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sú oveľa ľahšie obeťami zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia. Namiesto rannej kávy si doprajte šálku bylinkového čaju alebo teplú vodu s citrónom, ktorá povzbudí metabolizmus.
- Myslite na zinok. Tento kľúčový minerálny prvok zlepšuje hojenie rán, funkciu štítnej žľazy, črevnú funkciu, krvnú zrážanlivosť, zrak, čuch. Funguje tiež ako silný antioxidant. Krevety, mušle, ustrice, hovädzie, cícer, ľanové a tekvicové semienko, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, tahini pasta, miso, kakao, kešu orechy sú bohatým zdrojom zinku. Tip: Počas zimných mesiacov užívajte aspoň jedno balenie minerálneho doplnku MIVINAT SILICA s obsahom horčíka, kremíka, vápnika a zinku s výťažkom z prasličky z produkcie NATURHOUSE. Pamätajte na to, že počas prvých 24 hodín po objavení prvých príznakov môže konzumácia zinku zvrátiť vývoj prechladnutia a v prípade jeho prejavu skrátiť jeho výskyt na tri dni.
- Stavte na cesnak, kurkumu a echinaceu. Vysoký obsah síry v cesnaku dodá výraznú chuť a arómu každému jedlu. Cesnak je tiež bohatý na selén, jeden z kľúčových minerálov k podpore imunity. Kurkumu užívajte čo najčastejšie, pretože dokáže významne zvýšiť množstvo dôležitého proteínu, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať s plesňami, vírusmi a baktériami. Kurkumu nájdete takmer v každom recepte indickej kuchyne, rovnako ju však môžete pridávať do nápojov. Váš pokrm či nápoj tak získa originálnu chuť a navyše tým napomôžete kondícii vašej imunity. Ďalšou rastlinkou, ktorá pomáha činnosti imunity, je echinacea. Dostupná je v rôznych formách a vraj dokáže skrátiť dobu prechladnutia o viac ako polovicu.
- Nezabúdajte na antioxidanty. Potraviny k podpore imunity: Bobule: čučoriedky, jahody, maliny, čierne ríbezle, goji sú výbornými zdrojmi antioxidantov. Obsahujú polyfenoly vrátane quercetinu a antokyánov, ktoré im prepožičiavajú výnimočné zafarbenie. Horúca čokoláda: kakao je doslova nabité množstvom antioxidantov. Je zároveň bohaté na horčík, ktorý podporuje srdce a pomáha znižovať úzkosť. Kakao obsahuje tryptofán, ktorý sa mení na serotonín, chemikáliu, ktorá dokáže ovplyvňovať náladu. Pokojnejší stav prospieva bunkám imunitného systému, ktoré svoju prácu môžu odvádzať oveľa efektívnejšie. Brokolica a hlúbová zelenina: kel, kapusta, špenát, karfiol a brokolica sú známe tým, že podporujú imunitu.
- Dajte si slepačiu polievku. Čerstvý kurací alebo slepačí vývar posilní a podporí najmä vtedy, ak sa o vás pokúša prechladnutie.
ZLATÉ MLIEKO
Ingrediencie: 300 ml mandľového mlieka, 1 lyžička kurkumy, 1 cm škoricovej kôry, 1 cm čerstvého zázvoru, 3 guličky korenia, 1 lyžička medu
Postup: Mlieko mierne zohrejte. Zázvor ošúpte a rozštvrťte, potom s celou škoricou a medom pridajte do mlieka. Zahrievajte, kým mlieko nezíska sýto zlatožltý odtieň. Potom zlejte do šálky a posypte trochou čerstvo namletého čierneho korenia.
HORÚCA ČOKOLÁDA S MAKOU A KURKUMOU
Ingrediencie: 1 hrnček alternatívneho mlieka (mandľové, kokosové, sójové, ale tiež napríklad i kozie), 2 polievkové lyžice kakaa APINAT, 1 polievková lyžica prášku z maky, ¼ čajovej lyžičky mletej škorice, 1 polievková lyžica kurkumy, 1/8 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška, 1 vrchovatá lyžička kokosového oleja, ¼ čajovej lyžičky kajenského korenia, 1 čajová lyžička medu alebo niekoľko kvapiek stéviového sladidlá PECVA
Postup: V menšom kastróle zohrejeme kokosový olej na veľmi miernom plameni, v ktorom orestujeme všetko korenie okrem kakaa. Dávajte pozor na spálenie. Pridajte mlieko a rovnaké množstvo vody, aby nápoj nebol príliš ťažký. Zahrievajte a miešajte. Zatiaľ si v miske rozmiešajte kakao s trochou zohrievanej zmesi, až sa vytvorí homogénna pasta. Tú potom vlejte do horúceho koreneného mlieka, rozmiešajte. Pridajte med alebo stéviu, prípadne štipku soli. Rozmiešajte a podávajte.