Ako prekonať zlú náladu a chmáry počas jesenných plieskaníc

Sezónne recepty
Ako prekonať zlú náladu a chmáry počas jesenných plieskaníc

Za oknami šedivo, sychravo a dážď a teplé slnečné lúče v nedohľadne. To, že nevľúdne počasie ovplyvňuje našu náladu, zaznamenala väčšina z nás. Na jeseň a za nekonečne dlhých nocí v zime je to však oveľa výraznejšie. Čo s tým? Môžeme si pripomenúť úsmevnú radu jedného populárneho meteorológa, ktorý odporúčal slnko v duši a ďalej sa kúpať v clivosti, alebo máme nejaké nástroje ako nevľúdne počasie aktívne zaháňať?

Ako profesionálna výživová značka začnime, ako inak, pri jedle. Držme sa základných návykov, ktoré sme získali v poradniach NATURHOUSE, ktoré svoje rady stavajú na princípoch stredomorského jedálnička, a bude nám vždy lepšie. V roku 2010 sa objavila štúdia, ktorá dokazovala, že stredomorská diéta pomáha predchádzať smútku a depresívnym stavom. Rovnaký vedecký tím tiež zistil, že príklon k zápalovo pôsobiacej západnej priemyselne spracovanej strave bol spojený s preukázateľne vyšším rizikom depresie u stredomorskej populácie. V roku 2015 iná štúdia potvrdila, že konzumácia jedál rýchleho stravovania ako pizza, hamburgery, vyprážané jedlá, vyprážané ázijské rezance a ďalšia priemyselná strava zvýšila riziko depresie už u dospievajúcich dievčat.

Ak máte pocit, že je situácia neúnosná a čo najskôr si chcete nechať predpísať nové antidepresíva, zadržte. Existuje veľa správ o tom, že prírodné látky dokážu aktívne povzbudiť psychiku. Vedeli ste napríklad o tom, že dve hrste kešu orechov obsahujú rovnakú dávku antidepresívne pôsobiacich látok ako jedno z najčastejšie predpisovaných antidepresívnych liekov? Nedávno publikovaná vedecká štúdia tiež preukázala, že kurkuma má vyššie antidepresívne účinky než tento liek. Čo takto si dať nesladené korenené kakao s kurkumou opraženou na lyžičke kokosového oleja a zriedenou s kokosovým mliekom? Nezúfajte, ak nenájdete kurkumu vo svojej poličke s korením, pre začiatok si orestujte kari. Pokiaľ bude obsahovať chilli a čierne korenie, ešte lepšie. Tieto ingrediencie totiž zosilňujú vstrebávanie účinných látok z kurkumy.

To, že orechy preukázateľne zlepšujú psychiku a podporujú funkciu mozgu, však ešte neznamená, že ich budeme konzumovať v nekontrolovateľne vysokých dávkach. Jednak by ste sa mohli prebudiť na žlčníkovom oddelení v najbližšej nemocnici a tiež by ste si nadmerne vysokými dávkami prijímanej energie mohli navodiť novoročnú depresiu z prebytočných kíl. Denne však môžete zjesť hrsť alebo 30 g orechov (asi 200 kcal). Obsahujú zdravé tuky, ktoré pomôžu prenastaviť hormonálny systém, udržať pod kontrolou hormóny hladu, zvýšiť sýtosť a spokojnosť, a o to s väčšou chuťou sa budete držať vášho diétneho režimu. Neveríte? V jednej štúdii boli porovnávaní ľudia, ktorí sa držali striktne nízkokalorického jedálnička a ďalší, ktorí mali k diéte naviac orechy. A hádajte, kto viac schudol: iste tušíte, že to boli tí, ktorí si túto zdravú pochúťku dopriali.

Mojím tajným tromfom sú pravidelné menšie dávky divého lososa. Na rozdiel od rybiek chovaných na rybích farmách v nich nájdete poctivé porcie omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré váš mozog udržia v pozitívnom chode. Doplňte ich rastlinnými omega-3 kyselinami z vlašských orechov, chia semienok, černušky, mletého ľanového semienka alebo aj oleja sacha inchi.

Ak patríte k tým, ktorí majú tendenciu podliehať jesennej melanchólii, pravdepodobne potrebujete vyššiu dávku vitamínov B. Už v 50. rokoch minulého storočia Dr. Abram Hoffer úspešne predpisoval vyššie dávky niacínu a B vitamínov na možstvo duševných ťažkostí. Na jeseň a na jar využívajte aspoň jedno balenie kapsúl MIVINAT Mega B 100. Ak k nim pridáte vitamín C, zvýšite produkciu epinefrínu, ktorý vás udrží aktívnych, bdelých, s vyššou chuťou vysporiadať sa s ťažkosťami bežného života.

K zdravému jedlu patrí aj zdravá zábava. Odmeňte sa masážou s esenciálnymi olejmi. Úzkosti a depresie boli u vážne chorých pacientov úspešne rozháňané pomocou masáží s olejmi bergamotu, levandule, ylang-ylangu.

Namiesto celodenného sedenia sa snažte pravidelne pohybovať, či už v byte alebo vonku. Chodievajte na častejšie prechádzky, napríklad len okolo vášho domového bloku. Uvidíte, čo s človekom urobí dúšok čerstvého vzduchu! Ak máte záhradku, napríklad len na chvíľu obhliadnite, či ste nezabudli zastrihnúť ruže, pohrabať trochu lístia, nakypriť pôdu tam, kam ste sa v lete nedostali. Záhradníčenie patrí medzi preukázateľné terapie redukujúce depresiu, zlepšujúce emocionálne, poznávacie a zmyslové funkcie, zvyšujúce sociálnu účasť, zdravie, pocit naplneného života a uspokojenie.

Ak bývate v meste, potom si zabaľte veci a navštívte najbližšiu lekciu jógy. Už po jednom mesiaci venovanom jóge môžete výrazne pozdvihnúť svoju náladu a zvýšiť imunitu.

Najradšej sa v zime držíte teplého krbu a závidíte spiacim medveďom? Môžete v pokoji trénovať riadenú relaxáciu so zapojením obrazotvornosti a meditácie, pretože toto zabralo aj u pacientov s akútnou depresiou. Ak si na nič také netrúfate, pustite si aspoň príjemnú hudbu. Hudba a jej počúvanie je veľmi efektívna v redukcii depresívnych symptómov u dospelých. Na počúvanie si uvarte napríklad šálku dobrého harmančekového čaju. Harmanček a jeho esenciálny olej pôsobia ako proti úzkostiam, tak proti depresiám. Upokojujúce účinky nájdete aj v čaji INFUNAT RELAX s pomarančovými kvetmi, ktoré vás môžu sprevádzať celým dňom. Stačí si do termosky pripraviť nálev z jedného vrecka, pribaliť si ju so sebou ráno do práce a príjemná aróma vás ráno pohladí na pracovisku.

TEKVICOVÉ KARI SO ZÁZVOROM

Ingrediencie: 1 tekvica hokaido, 1 menšÍ baklažán, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 plechovka krájaných paradajok, kúsok čerstvého zázvoru, 1 plechovka kokosového mlieka, 1 lyžica arašidového masla, 2 lyžičky kari, šťava z polovice limetky, hrsť nesolených arašidov, olivový olej, šalvia čerstvá alebo sušená, soľ, korenie

Postup: Tekvicu rozrežte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do pekáča. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite na ňu lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 30 minút. Akonáhle je tekvica upečená, hoďte ju do mixéra a so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte asi 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a opekajte ďalších 5 minút. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte prebublávať asi 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením. Podávajte s celozrnnou basmati ryžou, červenou šošovicou alebo quinoou.

PEČENÝ KARFIOL S KURKUMOU

Ingrediencie: 1 karfiol, 1 polievková lyžica olivového oleja, 1 polievková lyžica kurkumy, štipka mletej rasce, soľ a korenie podľa chuti

Postup: Predhrejte rúru na 200 ° C. Karfiol rozdeľte na ružičky. Tie umiestnite do nádoby na pečenie a pridajte olej, kurkumu, rascu a soľ a zmiešajte dohromady. Nádobu zakryte alobalom, aby ste zabránili spáleniu ružičiek a pečte 35-40 minút. Potom odstráňte alobal a dopečte ďalších asi 15 minút.

ZLATÉ MLIEKO

Ingrediencie: 300 ml mandľového mlieka, 1 lyžička kurkumy, 1 cm škoricovej kôry, 1 cm zázvorového koreňa, 3 guličky čierneho korenia, med podľa chuti

Postup: Mlieko mierne zohrejte. Zázvor ošúpte a rozštvrťte, potom s celou škoricou, kurkumou a medom pridajte do mlieka. Nechajte prehrievať, kým mlieko nezíska sýte zlatožltý odtieň. Potom zlejte do šálky a poprášte trochou čerstvo mletého čierneho korenia.

 

 

Páčia sa Vám naše novinky? Viac rád môžete dostávať pravidelne do Vašeho e‑mailu.
Potvrďte prosím súhlas so spracovaním osobných údajov. Ďakujeme za pochopenie.