Ako na efektívne chudnutie v novom roku
6 tipov, ako začať s novoročným chudnutím:
1. Rozdajte zvyšok pečiva štíhlym priateľom. Hovoríte si, taká škoda, toľko toho ešte zostalo a dalo to takú prácu a máte chuť to všetko najskôr zjesť a až potom začať s diétou? Radšej sa postavte k pečivu čelom a povedzte si: "A aj tak mi všetky tie cukry nerobia dobre a moje telo ich už nechce a nebudem to jesť." A je to. Teraz sa už s ním rozlúčite s ľahkým srdcom. Rovnako sa potrebujeme zmieriť s faktom, že cukor do diéty jednoducho nepatrí.
2. Nespoliehajte na pevnú vôľu. Podľa Dr. Susan Peirce Thompson by ste totiž urobili tú najčastejšiu chybu, ktorú ľudia pri chudnutí robia. Pevná vôľa má krátky život a vybíja sa ako baterka. Možno sa budete čudovať, ale stačí preplnená emailová schránka po sviatkoch, nekonečné telefonáty, nabrúsený šéf ... a vaše novoročné predsavzatia vezmú za svoje. Pamätajte, že vaše konanie riadi podvedomie, a to možno vychovať automatickými pravidelnými návykmi. Takže už vytiahnite zo skrine tie odložené krabičky na desiaty a termosku na bylinkový čaj, oprášte odšťavovač a vyčistite v chladničke box na zeleninu.
3. Užite si sezónu citrusov. Málo platné, citrusy sú proste v zime v najlepšej kondícii. A my, ak ich budeme jesť, budeme tiež. Sú známym zdrojom vitamínu C. A ten podporuje nielen vašu imunitu, ale aj váš intelektuálny výkon v práci. Nielen že odzbrojíte nabrúseného šéfa z bodu č. 2, ale hlavne vám pomôže s chudnutím. Výskumy potvrdzujú, že jedinci s vyšším podielom vitamínu C majú nižšiu telesnú váhu, menší obvod pásu, ale aj zdravšie hodnoty inzulínu v krvi a triglyceridov, čo sú faktory, ktoré znižujú riziko vzniku diabetu.
4. Naučte sa relaxovať. Za drvivou väčšinou problémov s váhou stojí nahromadený stres, silné emocionálne straty a prežité životné traumy. Zvlášť u žien stredného veku váhu zhoršuje silná miera záťaže, ktorú táto veková skupina prežíva. Splniť všetky požiadavky rodiny, detí, rodičov, nadriadených a k tomu si na seba urobiť čas, je jednoducho výzva. Ak budete stúpajúcu váhu riešiť tým, že budete o to menej jesť a viac cvičiť, môžete všetko ešte zhoršiť. Pridáte k tomu ďalší stres. Stúpajúcou váhou vás chce telo proti stresu chrániť. Takže kľúčom je redukovať spúšťacie faktory, ktoré následne vedú k prejedaniu alebo nevhodným stravovacím návykom. Tie sú však iba symptómom. Ak nebudeme riešiť príčinu, váhu natrvalo nevyriešime.
5. Metabolizmus posilnite korením. Kalória je jednotka tepla. A teplo, ak chceme mať funkčný metabolizmus a naštartované spaľovanie, je potrebné udržiavať. Je množstvo korenín, ktoré prospešne pomáhajú jedlo tráviť a zároveň chudnúť. Ak máte radi ostré, pridávajte chilli. Zázvor, kurkuma, karí, škorica, ale čo trebárs skúsiť rímsku rascu? V jednej iránskej štúdii bola sledovaná skupina žien, ktorá si do jogurtu pridávala dvakrát denne 3 g mletej rasce. Kontrolnú skupinu tieto ženy predbehli s chudnutím až o neuveriteľných 5%! Taktiež dokázali redukovať tuk až trojnásobne viac. Kurkumín zase premieňa bežné tukové bunky na také, ktoré vykazujú charakter prospešného hnedého tuku, ktorý naopak pomáha tuk v tele spaľovať.
6. Choďte. Telo bolo zrodené k pohybu. A to aj v zime. Dobre viete, že aj krátkou prechádzkou v prírode či v mestskom parku dokážete krásne uvoľniť myseľ. Nadýchate sa čerstvého vzduchu, prídete na iné myšlienky. Ak ste doma, jednoducho vstaňte a niekoľkokrát denne sa oblečte a obíďte ostrou chôdzou blok domov. A chudnutie? Chôdza je pravdepodobne jediným aeróbnym pohybom, u ktorého nedochádza ku kompenzácii vydanej energie následnou väčšou konzumáciou jedla. Tiež ste si všimli, že trebárs po perfektnej cyklistickej túre alebo tenisovom zápase vám skvele chutí? Organizmus sa jednoducho snaží doplniť vydanú energiu. Je ťažké sa tomu brániť. Chôdza váš apetít naopak pomôže potlačiť, a ak ste neboli dostatočne dôslední v bode 1. a v šuplíčku ste si potajomky schovali niekoľko vanilkových rožtekov, tak vám malý hriešik pomôže milosrdne rozpustiť :-)
Šťastný nový rok 2019!
POMARANČOVÉ KURČA
Ingrediencie:
¼ šálky bezlepkovej múky alebo škrobu (napr. Maniok), ½ lyžičky soli, ½ lyžičky karí, ½ lyžičky chilli, ¼ lyžičky cesnakového prášku, ¼ lyžičky čierneho korenia, 6 stredných kuracích pŕs, 2 lyžice avokádového oleja, 2 lyžice kvalitnej sójovej omáčky, 3 pomaranče na čerstvú šťavu, 2 rovné lyžice pomarančovej kôry (opatrne, vyrovnáva sladkastú chuť miernou horkosťou), 1 šálka varenej hnedej ryže, zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Rúru predhrejte na 180 ° C. Vo veľkom igelitovom vrecúšku zmiešajte múku, soľ, karí, cesnakový prášok a korenie, pridajte kura a zatraste vrecúškom, aby sa kurča obalilo v zmesi. Vo veľkej panvici zohrejte jednu lyžicu oleja na strednú teplotu. Pridajte polovicu pŕs a pečte 5 minút alebo dozlatista, raz otočte. Premiestnite kurča do nádoby na pečenie. Opakujte postup so zostávajúcim kurčaťom. Odložte z tepla. Opatrne vlejte pomarančovú šťavu a kôru do odstavenej panvice, miešajte. Nalejte zmes šťavy a sójovú omáčku na kura (pre sladšiu chuť šťavy môžete pridať lyžičku stévie). Pečte neprikryté 20-25 minút. Kurča môžete občas preliať šťavou. Podávajte s hnedou ryžou.
POLIEVKA Z ČIERNYCH FAZULÍ S LIMETKOU A RÍMSKOU RASCOU
Ingrediencie:
4 šálky uvarených čiernych fazúľ, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica mletej rímskej rasce, 1 šálka nasekanej bielej cibule, 1 šálka nasekanej mrkvy, ½ šálky nasekanej červenej papriky, 3 šálky zeleninového vývaru, ¼ šálky nasekaných chilli papričiek, ¼ šálky plus dve polievkové lyžice čerstvo vylisovanej šťavy z limetky, 2 strúčiky nasekaného cesnaku, 3 strúčiky limetky, nasekaný čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu, soľ
Postup:
V hrnci s nepriľnavým povrchom rozohrejte na strednom plameni olivový olej. Pridajte rascu a nechajte ju zhnednúť, dávajte však pozor, aby ste ju nespálili. Pridajte nasekanú cibuľu, mrkvu, cesnak, papriku a pomaly osmažte dohneda. V mixéri alebo robote rozmixujte fazuľu s 3 šálkami vývaru. Prilejte zeleninovú zmes spoločne s chilli papričkami, pridajte šťavu z limetky a mixujte dohladka. Zmes vráťte do hrnca a zahrievajte, kým nezhustne. Osoľte podľa chuti, navrch ozdobte strúčikom limetky a nasekaným koriandrom, prípadne lyžičkou kokosového mlieka alebo kyslej smotany.